ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH

Medicinski fakultet mora izabrati novog dekana

Ovo je pravda za desetine protjeranih profesora koji žele da se vrate kući na svoj fakultet, kazao je Gavrankapetanović

Faksimil odluke Ustavnog suda BiH. PrintScreen

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.6.2020

Ustavni sud BiH na jučerašnjoj sjednici odbacio je kao nedopuštenu apelaciju koju su podnijeli Medicinski fakultet u Sarajevu i prof. dr. Semra Čavaljuga.

Podsjećamo, Medicinski fakultet i prof. Čavaljuga podnijeli su 1. juna 2020. godine apelaciju Ustavnom sudu protiv odluke rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja kojom je poništena odluka Nastavno-naučnoga vijeća Medicinskog fakulteta o izboru Čavaljuge za dekana na mandatni period od 2019. do 2023. godine. 

Sedam dana

Čavaljuga: Nelagalno izabrana dekanesa. Arhiv

- Nadalje, zadužen je prof. dr. Nermin Sarajlić da na osnovu ovlaštenja iz čl. 154. st. 11. Zakona o visokome obrazovanju u roku od sedam dana od dana prijema ove odluke sazove sjednicu Vijeća, na kojoj će biti donesena odluka o raspisivanju natječaja za izbor novoga rukovodioca Medicinskoga fakulteta – pojašnjeno je u obrazloženju Odluke Ustavnoga suda BiH.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je za „Avaz“ da je poništio odluku Medicinskog fakulteta o nezakonitom izboru prof. Čavaljuge na poziciju dekanese.

- Ona je, uprkos suspenziji, bila ponovo izabrana za dekanesu. To je fakultet na kojem imamo klasičnu anarhiju. Njen izbor je suprotan Zakonu o visokom obrazovanju. Ova odluka govori da Medicinski fakultet sada mora pokrenuti proces izbora novog dekana – pojasnio je Škrijelj.

Škrijelj: Čavaljuga počinila niz krivičnih djela. Arhiv

Dodao je da je smijenio Čavaljugu zbog toga što je ona počinila niz krivičnih dijela, ali i zbog toga što nikad nije provela proceduru povratka prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto redovnog profesora na Medicinskom fakultetu.  

- Ona je to uradila s predumišljajem. Nije izvršila presudu suda, već je to uradila na papiru i obmanula sud i javnost. Prof. Gavrankapetanoviću nije dozvolila da održi nijedno predavanje. Dva puta je novčano kažnjena od suda – naglasio je Škrijelj.

Desetine protjeranih

V. d. direktora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Ismet Gavrankapetanović za „Avaz“ je kazao da je njegovo „vjerovanje u pravni sistem još jednom potvrđeno“.

Gavrankapetanović: Izvršavajte sudske presude. Arhiv

- Ovo je pravda kao najviši smisao postojanja jednog društva i drugo ime za desetine protjeranih profesora koji žele da se vrate kući na svoj Medicinski fakultet kojem su u obrazovnom smislu posvetili svoj život. Protjerani bez razloga, prognani radi hira onih koji ne vide dalje od atara ovoga grada. I zato pouka svima je da je ovo država BiH. Poštujte njene zakone i izvršavajte sudske presude – istakao je Gavrankapetanović. 

Krivična prijava protiv Amre Čomor

- Pripremam krivičnu prijavu protiv inspektorice Amre Čomor koja se stavila na stranu Medicinskog fakulteta u Sarajevu i šalje konstantno inspektore i to traje duže od godinu i po. Na taj način zaustavlja normalan rad Univerziteta – kazao je Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.