GRADAČAC

Bura u fabrici autodijelova "CIMOS TMD": Štrajk zbog otkaza za 61 radnika

Nakon što su javno pročitana imena prekobrojnih, radnici su se ispred kapije uputili ka upravi firme

Piše: H. Čalić / Avaz.ba

24.6.2020

Bura u fabrici autodijeova "CIMOS TMD" u Gradačcu, počela je danas u 9 sati, kada je počeo najavljeni štrajk, zbog otpuštanja 61 radnika ove firme. 

Kao razlog 61 otkaza radnicima donedavno veoma uspješne kompannije, koja je potpuno izvozno orjentirana, su posljedice koronvirusa. 

Navodno, zbog teškoća u kojima se našla svjetska auto-industrija, sve je manje ugovora koji se nude "CIMOS TMD-u" Gradačcu, pa je uprava zbog teške situacije, ponudila otkaz skoro četvrtini proizvodnih radnika.

- Sindikat shvata teško stanje u "CIMOS", ali isto tako shvata i teško stanje kod radnika. Sindikat smatra da ima boljih rješena za radnike od otkaza i zbog toga neće prihvatiti ponuđeni Program zbrinjavanja viška radnika. Od dva zla, izaberimo ono manje - rekao je predsjednik sindikata "CIMOS TMD" Miralem Topalović.


Štrajk u CIMOS TMD: Radnici podržali svoje kolege da ne ostanu bez posla. H. Čalić

Bilo je doista mučno prisustvovati štrajku radnika, kada je Topalović, počeo javno čitati imena prekobrojnih pred njihovih 253 kolega i kolegica. 

Bilo je i suza, ali i negodovanja. 

- Ljudi, moramo vidjeti ko je pravio ovaj spisak. Eto 32 godine sam u ovom preduzeću i sada sam višak - čulo se od jednog radnika.

Samo deset minuta trajao je štrajk pred kapijom preduzeća, a onda su svih štrajkači krenuli pred kancelarije direktora, kojeg nije bilo unutra. 

Reportera "Avaza" je osiguranje na telefonsku naredbu direktora, udaljilo iz fabrike i zabranilo snimanje unutar firme.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.