MINISTAR FINANSIJA I TREZORA

Bevanda: U drugoj polovini godine imat ćemo sredstva za započete projekte

Predsjedništvu BiH jučer dostavljen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu

Vjekoslav Bevanda. Arhiv

A. Č. / Avaz.ba

24.6.2020

Nakon što je jučer Predsjedništvu BiH dostavljen Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu zamjenik predsjedvajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda rekao je da budžet nisu usvojili u teškim i nepoznatim uvjetima kada je trebalo brzo reagirati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa Covid -19. 

- Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili finansijsku stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovite aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije. 

Zbog toga smatram da je usvajanje nacrta budžeta u Vijeću ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagatelju, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovini godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Europskoj uniji.

Proračunom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine imali smo druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa, ali nismo doveli u pitanje funkcioniranje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama - naveo je Bevanda.


Vjekoslav Bevanda. Arhiv

Dodao je da su dDo sada uspješno organizirali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog financiranja koje je na snazi od početka godine. 

- Nadam se da će posao u svezi s proračunom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i u konačnici, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj proračun u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.  

Odluka o privremenom financiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. 7. ove godine i sva plaćanja su u zakonskim okvirima. Ministarstvo financija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uvjetima korigiranja proračuna nakon zaključka Predsjedništva i bit će spremno da i dalje postupa sukladno Ustavu i zakonima, bilo da je riječ o novom proračunu ili donošenju odluka o privremenom financiranju - zaključio je u saopćenju Bevanda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.