REAKCIJE

Prof. Maksić o Dodikovoj posjeti Moskvi: Pristali smo da budemo pijuni velikim silama, a pijun bude prvi žrtvovan

Jedna vuče na istok, druga na zapad i onda pucamo mi po sredini

Al. B. / Avaz.ba
24.06.2020 12:41

Maksić: Pucamo mi po sredini

Foto: Arhiv

Komentirajući neusaglašenost bh. vanjske politike i povremene “izlete” poput najnovije, u Predsjedništvu neusaglašene posjete Milorada Dodika Moskvi, prof. dr Adis Maksić, šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu, kaže da unutar BiH imamo suprotstavljene sile. 

-Jedna vuče na istok, druga na zapad i onda pucamo mi po sredini. Tako je kad smo pristali da budemo pijuni velikim silama, a pijun prvi bude žrtvovan – kaže Maksić.

Na pitanje koliko je za BiH važno na kakvim skupovima se pojavljuju predstavnici naše zemlje, u svjetlu odnosa SAD i Rusije, Maksić kaže da Stejt department ima ljude koji se bave Balkanom i koji to veoma blisko prate.

- Već znamo da je taj član Predsjedništva na američkoj crnoj listi. Dakle, veoma su dobro upoznati sa njegovim radom. Američka zainteresovanost za Balkan se nastavlja, iako već odavno naše područje nije ni blizu prioriteta. To je sada politika vođena postojećom inercijom, tako da se ne trebaju očekivati veće promjene – ističe Maksić.

NA VRH