POLITIČKI ANALITIČAR IZ ZAGREBA

Gjenero za "Avaz": Milanović je napravio lapsus, on ne zagovara treći entitet u BiH

Ono što je predsjednik Milanović mislio reći je to da manji bosansko-hercegovački entitet blokira razvoj brojnih odnosa, kaže Gjenero

Gjenero: Ono što je predsjednik Milanović mislio reći je to da manji bosansko-hercegovački entitet blokira razvoj brojnih odnosa. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.6.2020

Uvjeren sam da je formulacija o tri entiteta u BiH lapsus, i da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović htio reći ili tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ili tako nešto, kazao je za „Avaz“ politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero.  

Podsjećamo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom posjete Crnoj Gori prilikom intervjua kazao je da Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, s Crnom Gorom.

- S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se s BiH kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja - istakao je Milanović. 

Međutim, Gjenero smatra da ne može biti govora o tome da bi bilo ko u Hrvatskoj, ko pripada „ustavnom luku“ (dakle, ne govorim o nacionalističkim radikalima) zagovara treći entitet u BiH. 

- Ono što je predsjednik Milanović mislio reći je to da manji bosansko-hercegovački entitet blokira razvoj brojnih odnosa – pojasnio je Gjenero. 


Milanović dopustio gaf tokom posjete Crnoj Gori. Arhiv

Dodao je da na primjer, taj entitet sprječava plinofikaciju BiH, onemogućujući interkonekciju BiH sa Hrvatskom kod Slavonskog Broda, što bi omogućilo izgradnju plinovoda od Bosanskog Broda do Sarajeva.

- Umjesto da se razvija prometna mreža vezana uz evropski koridor Vc, insistira se na povezivanju koje pogoduje samo jednom od entiteta. Brojni su takvi problemi.

Prema njegovim riječima, ozbiljna kritika i Milanovićeva i Plenkovićeva odnosa prema BiH samo je ona vezana uz grijeh propusta, na što je neki dan, na rubu Igmanske inicijative upozorio nekadašnji predsjednik Mesić.

- Mesić je stalno ponavljao Hrvatima u BiH, da svoje probleme rješavaju u Sarajevu, te da je to njihov glavni grad. To nitko od njegovih nasljednika nije tako jasno formulirao, iako su svi to mislili. Probleme treba riješiti najprije unutar Federacije s Bošnjacima, a nakon toga Bošnjaci i Hrvati zajedno sa Srbima. Upravo kao što je Mesić govorio, a Hrvatska pritom može samo malo pomoći, ali ne može nuditi rješenja, a pogotovo ne nametati ih. Milanović je toga svjestan, ali mu nedostaje mudrosti i odvažnosti koju je Mesić imao – smatra Gjenero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.