VIJEĆNICI PODRŽALI PROJEKT

Grad Sarajevo u borbi protiv posljedica korone pokreće investicioni ciklus i podržava razvoj turizma

Kredito će se finansirati rekonstrukcija zgrade željezničke stanice Bistrik, "Muzeja Vijećnice", izrada glavnog projekta Kasarne Jajce...

Skaka: Nastaviti graditi i obnavljati. Avaz

Avaz.ba

24.6.2020

Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici dalo saglasnost za kreditno zaduženje Grada Sarajeva u iznosu od 10 miliona KM.

Time je gradonačelnik Abdulah Skaka dobio podršku vijećnika da pokrene aktivnosti oko dobivanja kredita kod Razvojne banke FBiH, koji će isključivo biti namijenjen za realizaciju kapitalnih gradskih projekata.

- Aktuelna gradska administracija tokom svog mandata realizirala je i pokrenula desetine vrlo konkretnih, važnih projekata koji imaju značaj za grad Sarajevo i njegove građane. Uvjereni smo da treba nastaviti graditi i obnavljati, zaokružiti jedan investicioni ciklus, a time i obezbijediti nova radna mjesta i posao domaćim firmana. Ovaj grad ima izuzetne potencijale koje moramo iskoristiti - istakao je gradonačelnik.

Dodaje da je Budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu u mnogome razvojni. Međutim, zbog ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, došlo je do pada prihoda u Budžet Grada Sarajeva zbog čega je umnogome otežano daljna realizacija projekata i plaćanje do sada urađenog.


Skaka: Budžet je razvojni. Avaz

- Mišljenja smo da će ova odluka indirektno doprinijeti i privrednim subjektima i privatnom sektoru na način da se njima omogući dalje poslovanje prevashodno kad je riječ o građevinarstvu, ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti - kazao je Skaka.


Uz gradnju objekta Vidikovac sa vanjskim uređenjem, kreditnim sredstvima će se finansirati rekonstrukcija i rehabilitacija zgrade željezničke stanice Bistrik,  rekonstrukcija "Muzeja Vijećnice", izrada glavnog projekat Kasarne Jajce i stavljanja u funkciju prostora Vječne vatre / novog administrativnog prostora gradske uprave.


Sredstva će biti utrošena i u izgradnju gradske biciklističke infrastrukture, sanaciju zacjevljenog dijela Bistričkog i Ramića potoka, projekat izrade dokumentacije za objekt ugostiteljskog turističkog sadržaja i vanjskog uređenja lokaciji Čolina kapa, iluminaciju objekata u Gradu Sarajevu, projekat izrade kanalizacionog sisteme za potrebe gornje stanice Trebevcićke žičare, pjeskarenje kamenih zidova korita Miljacke, projekat sanacije tunela Ciglane, rekonstrukciju parka "FIS" i projekat zatvaranje terase bazena Otoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.