REAKCIJE

Medicinski fakultet: Odluke rektora su i dalje nezakonite

Ustavni sud je donio odluku u kojoj se proglašava nenadležnim, kažu s Medicinskog fakulteta

Medicinski fakultet. Arhiv

A. J. / Avaz.ba

24.6.2020

Ustavni sud BiH jučer je, povodom zahtjeva Medicinskog fakulteta u Sarajevu za ocjenu ispravnosti forme nekoliko odluka rektora i Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, donio odluku kojom se proglašava nenadležnim da odlučuje po tim pitanjima.

To se navodi u saopćenju s Medicinskog fakulteta u kojem navode da je njihov zahtjev odbačen jer Ustavni sud nije pravo mjesto za odlučivanje po ovom pitanju.

- Radi se o odlukama o smjeni dekana Medicinskog fakulteta, čiji je sadržaj i način donošenja (dakle, suštinu) već prije nekoliko mjeseci nadležni državni organ proglasio nezakonitima. Tome se nema šta dodati. Pravnici Fakulteta su, međutim, dodatno ustanovili da je i forma tih dokumenata nezakonita. Cijenjeni rektor je naime, u svojoj velikoj mudrosti i žurbi, zaboravio napisati pouku u pravnom lijeku, tj. o mogućnosti i načinu žalbe na njegove odluke. To mu nije bio prvi put. Kao pravi faraon Univerziteta, nije ni navikao da se na njegove odluke može i žaliti - saopćili su s Medicinskog fakulteta.

Navode da su pravnici Fakulteta smatrali da takva praksa ne bi smjela biti dozvoljena, jer uvodi potpunu pravnu nesigurnost, i smatrali su da je Ustavni sud, "u našem komplikovanom i nejasnom pravosudnom sistemu, pravo mjesto za žalbu".


Medicinski fakultet. arhiv

- Ustavni sud je odgovorio da nije nadležan da o tome raspravlja i odlučuje, i to je sve što se desilo, i to je sve što piše u odluci Suda. Dakle, neko drugi treba da odlučuje mora li rektor pisati u svojim odlukama i pouke o pravnom lijeku - napominju.


Navode da žalba o sadržaju odluka nije ni pisana, jer su u međuvremenu one proglašene nezakonitima.


- Na žalost svih zlonamjernih komentatora, počevši od rektora Škrijelja, niti je od Ustavnog suda traženo da se izjasni o ispravnosti sadržaja odluka – jer su se o tome već dovoljno izjasnili nadležni organi – niti o time piše ijedna riječ u jučerašnjoj odluci Ustavnog suda. Dakle, odluke su i dalje nezakonite, a tek treba vidjeti jesu li morale sadržavati i pravo na žalbu. Moramo priznati da nam to tehničko pitanje nije ni posebno važno - saopćili su, između ostalog, s Medicinskog fakulteta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.