BAROMETAR ZA 2020.

Bregu otkrila koga građani Balkana smatraju najkorumpiranijim

Čak 83 posto građana smatra da su najkorumpiranije političke stranke, 80 posto sudstvo, 79 posto carinu, 76 posto zdravstvene radnike, a 76 posto parlamente

Avaz.ba / Fena
  • Bregu: Virus COVID-19 će biti prelomna tačka za region

    Bregu: Virus COVID-19 će biti prelomna tačka za region

    Foto: Arhiv


Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas uoči predstavljanja Balkan barometra 2020. da značaj regionalne saradnje nastavlja da raste uz veliku većinu građana koji podržavaju njenu ulogu u poboljšanju političke, ekonomske i sigurnosne situacije u njihovim ekonomijama, njih 77 posto, dok 65 posto vjeruje da je ono što spaja građane zapadnog Balkana važnije od onog što nas razdvaja.

- Brzo širenje virusa COVID-19 bilo je za sve nas sumoran podsjetnik na to da nesreće ignorišu granice i da je saradnja možda jedino što održava obećanje da smo zajedno jači - rekla je Bregu.

Specijalno izdanje istraživanja Balkan barometra 2020. posvećeno uticaju virusa COVID-19, koje je Vijeće za regionalnu saradnju provelo u maju ove godine, daje kratku analizu mišljenja javnog mnijenja i privrednika koja, ukratko, pokazuje da 72 posto građana zapadnog Balkana pandemiju smatra velikom prijetnjom njihovim nacionalnim ekonomijama, 68 posto građana veoma je zabrinuto za svoje ili za radno mjesto člana svoje porodice, dok je samo jedna trećina zadovoljna mjerama koje vlasti provode radi očuvanja radnih mjesta.

- Balkan barometar istovremeno otkriva i da je 65 posto građana zapadnog Balkana potvrdilo da su cijenili stranu pomoć koja je stizala tokom vremena blokade zbog pandemije, čiji je ogroman dio stizao iz Evropske unije. Većina, odnosno 59 posto građana podržava članstvo u Evropskoj uniji, dok njih 71 posto daje prednost Uniji kao najvažnijem trgovinskom partneru našeg regiona, što je i logično, jer je Evropska unija samo za oporavak nakon pandemije regionu namijenila 3,3 milijarde eura - istakla je Bregu.

Na pitanje koga smatraju najkorumpiranijim, 83 posto građana zapadnog Balkana istaklo je političke stranke, 80 posto sudstvo, 79 posto carinu, 76 posto zdravstvene radnike, a 76 posto parlamente. Osim toga, Balkan barometar 2020. pokazuje da je odlazak kvalifikovane radne snage postao glavna briga naših građana, taj je procenat sa nula posto 2015. skočio na sadašnjih 20 posto.

Zapanjujućih 71 posto mladih sa zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla. To pokazuje snažnu vezu između smanjenja zabrinutosti oko nezaposlenosti i rasta brige zbog odlaska kvalifikovane radne snage, dok se ekonomije zapadnog Balkana počinju nositi sa izuzetno visokom stopom emigracije kvalifikovane radne snage.

  • Bregu: 59 posto građana podržava članstvo u Evropskoj uniji

    Bregu: 59 posto građana podržava članstvo u Evropskoj uniji

    Foto: Arhiv


Također, 60 posto privrednika smanjilo je obim poslovanja zbog izbijanja pandemije virusa COVID-19, dok je 21 posto ili privremeno ili u potpunosti prekinulo svoje poslovanje. Samo je pet posto njih radnicima uručilo otkaze. S pozitivne strane, 37 posto žena je nestrpljivo da se vrati normalnom radu, dok je 40 posto mladih ljudi veoma sretno da provode vrijeme sa svojom porodicom, što je i najveće iznenađenje istraživanja.

- Virus COVID-19 će biti prelomna tačka za region. Korištenje informacija i mišljenja u svrhu političkih usmjerenja može biti vezivno tkivo koje će nas držati zajedno. To bi ujedno moglo i da nas sve uvjeri da regionalne mjere neće umanjiti značaj i snagu pojedinačnih, nacionalnih mjera. Na taj način bi sigurnije mogli "oblikovati ono što nas čeka" - zaključila je Bregu.

Osim Bregu, uvodničari na webinaru na kojem se predstavlja Balkan barometar 2020. su komesar za susjedstvo i proširenje Olivrr Verhelji (Varhelyi) i predsjedavajući Minhenske konferencije o sigurnosti ambasador prof. Volfgang Išinger (Wolfgang Ischinger), koji će govoriti o nalazima Balkan barometra iz njihove perspektive, odnosno iz perspektive evropskih integracija i sigurnosne situacije.

Na panel diskusiji učestvuju i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov, vršilac dužnosti ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Gent Cakaj, Đenoveva Ruiz Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera) iz Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i savjetnik predsjednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana Nenad Đurđević.

Panelisti će razgovarati o nalazima Balkan barometra 2020. i njegovog dodatka o uticaju virusa COVID-19, te iznijeti svoja mišljenja o ukupnom (ne)zadovoljstvu privrednika i građana općom situacijom u regionu i o tome kako je na njih uticala pandemija koronavirusa, saopćeno je iz RCC-a.

NA VRH

Podijeli članak na