SARADNJA S KOMISIJOM PARLAMENTA BIH

U OSCE-u zadovoljni usvojenim zaključcima VSTV-a

Odgovornost doprinosi jačanju, a ne slabljenju nezavisnosti pravosuđa, navode iz OSCE-a

OSCE. Ilustracija

Avaz.ba

24.6.2020

U Misiji OSCE-a u BiH su zadovoljni zaključcima usvojenim na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojima se pojašnjava izjava predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije od prošle sedmice kojom se sudijama i tužiocima nalaže da ne sarađuju sa Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Današnji zaključci u suprotnosti su sa tom izjavom i jasno pokazuju namjeru Vijeća da pruži podršku transparentnosti i odgovornosti pravosuđa, u skladu sa principima na kojima počivaju zdrava demokratska društva - navode iz OSCE-a.


OSCE. Ilustracija

Napominju da ne treba odbacivati zahtjeve za odgovornošću nosilaca pravosudnih funkcija zbog bojazni od miješanja u njihovu nezavisnost.


- Odgovornost doprinosi jačanju, a ne slabljenju nezavisnosti pravosuđa. Uz to, parlamentarne komisije trebaju vršiti svoje dužnosti, te u okviru vršenja tih dužnosti voditi istrage, praviti analize i davati preporuke u atmosferi uzajamnog poštovanja, te u interesu društva kao cjeline, bez uplitanja u tekuće istražne ili sudske postupke ili postupke čije se pokretanje očekuje - kazali su iz OSCE-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.