ODLUKE

Grad Sarajevo usvojio Prvu rezoluciju: Zabraniti isticanje fašističkih simbola

Ovom rezolucijom Grad Sarajevo podiže svoj glas protiv vraćanja i širenja retrogradnih ideja fašizma i neofašizma

M. Aš. / Avaz.ba

Gradsko vijeće: Data saglasnost

Foto: Avaz


Na sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas je usvojena Prva rezolucija Grada Sarajeva.

Ovom Rezolucijom, Grad Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, svjetski simbol mira, slobode, ljudskih prava i suživota, i kao institucija, između ostalog, podiže svoj glas protiv vraćanja i širenja retrogradnih ideja fašizma i neofašizma, opravdavanja nasilja, izjednačavanja žrtve i agresora, te relativiziranja zločina.

  • Zašto je donesena Prava rezolucija

    Zašto je donesena Prava rezolucija

    Foto: Avaz


Kako je navedeno u ovoj rezoluciji, Grad Sarajevo odbacuje i osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije fašističkih ideja, simbola, manifestacija, relativizacije historijskih činjenica o ratnim zločinima te odavanje počasti ratnim zločinima i fašističkim režimima.

 - Pozivamo državne institucije da, bez odlaganja, donesu sveobuhvatan propis kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločina i zločinaca u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozivamo i Ured visokog predstavnika da, ukoliko za to nema dovoljne podrške u državnim zakonodavnim tijelima, da nametne takav propis - navodi se između ostalog.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na