PREMIJER KS UGOSTIO SIRI ANDERSEN

Nenadić: Nismo zadovoljni stanjem s pandemijom u KS, nastojimo staviti situaciju pod kontrolu

Razgovaralo se i o pokretanju izgradnje tunela na Kobiljoj Glavi, restruktuiranju GRAS-a, i to zahvaljujući donacijama Ambasade Norveške

Sa sastanka: Vrlo rano smo donijeli 'korona-zakon'. Press-služba KS

Avaz.ba / Fena

24.6.2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i otpravnica poslova Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen razgovarali su danas o prioritetima u djelovanju, kao i mehanizmima podrške te ambasade budućem radu Vlade KS.


Otpravnica Andersen izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te želju da sazna više o implikacijama aktuelne krize koja je zadesila Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu pojavom pandemije koronavirusa.


Premijer Nenadić je zahvalio zbog interesovanja za tu tematiku te obrazložio sve izazove s kojima se susreće Vlada KS, ali i načine uz pomoć kojih uspješno prevazilazi sve probleme.


S obzirom na to da je ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa trenutno primarni cilj Vlade KS, premijer Nenadić je kazao da je prije samog dolaska na vlast formiran Krizni štab pri Ministarstvu zdravstva KS, koji je odlično obavio i dalje obavlja svoju ulogu.


- Subordinacija među nivoima vlasti je jako važan segment, zbog čega je kvalitetna komunikacija doprinijela dobrim rezultatima. Međutim, zbog pojave poznatih afera narušen je osjećaj da smo napravili iskorak. S druge strane, istaknuta je važnost transparentnosti pri radu, za koju se aktuelna Vlada KS od početka zalaže - obrazložio je premijer Nenadić.


Kao primjer dobre prakse, naveo je saradnju sa UNDP te još jednom naglasio kako je zahvaljujući toj saradnji, Vlada vodila izuzetno transparentan proces nabavki.


- Jako smo visoko kotirali na ljestvici evropskih zemalja koje su se uspješno borile sa pandemijom, prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije. Zbog toga smatram da nije trebalo odmah nakon tih rezultata ovako relaksirati mjere. Trenutno nismo zadovoljni stanjem, zbog čega, u saradnji sa epidemiolozima i stručnjacima, radimo na uspostavi ozbiljnijih mehanizama kako bi se situacija vratila pod kontrolu - naglasio je premijer Nenadić.


Otpravnica Andersen se interesirala za turizam koji je za Kanton Sarajevo jako važna privredna grana, ali i za ugostiteljstvo kao prateću djelatnost.


Premijer Nenadić je upoznao gošću sa svim mjerama koje je Vlada KS donijela kako bi omogućila opstanak zaposlenicima i poslodavcima u ovim oblastima, ali i privredi uopšte.


- Vrlo rano smo donijeli 'korona-zakon'. Također, uveli smo set donacija, subvencija, ušteda, oslobađanja od poreskih, fiskalnih i parafiskalnih nameta. U okviru projekta za obnovu ovih sektora, planirano je 32 miliona konvertibilnih maraka kredita kod Razvojne banke, koje želimo plasirati na tržište za potrebe podrške privredi - kazao je premijer.



Vlada KS ima ideje, ali ih sama ne može realizirati. Press-služba KS

Najavio je i da planira održati sastanak u sljedećoj sedmici sa federalnom ministricom turizma Editom Đapo radi razmatranja svih mogućnosti za uvođenje mjera za pomoć ovoj privrednoj grani.


- Taj sektor nije lako održati trenutnim mjerama. Vlada KS ima ideje, ali ih sama ne može realizirati - naglasio je premijer Nenadić.


Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji infrastrukturnih projekata, konkretno o provedbi tendera za izgradnju tramvajske pruge Marindvor - Ilidža, za izbor izvođača radova za izgradnju Prve transverzale te nastavak gradnje Južne longitudinale.


Razgovaralo se i o pokretanju izgradnje tunela na Kobiljoj Glavi, restruktuiranju GRAS-a, i to zahvaljujući donacijama Ambasade Norveške, kao i donacijama ambasada i drugih međunarodnih institucija u BiH, uz čiju pomoć su urađene revizije poslovanja ovog preduzeća.


Premijer Nenadić je najavio i da će Vlada u narednom periodu raditi na unapređenju zdravstvenog sistema te jako zahtjevnoj reformi policije, podršci mladima za kupovinu stanova ali i za pokretanje biznisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.