ČELNIK KOORDINACIJE BORAČKIH UDRUŽENJA

Almin Škrijelj: Bez posla je 2.500 djece šehida i poginulih boraca

Radimo na ispravljanju nepravde kako bi prilikom bodovanja oni imali stvarnu prednost, ne apsolutnu, ističe Škrijelj

E. Halimić / Avaz.ba

Škrijelj: Situacija nije baš tako dobra

Foto: Arhiv


Čak 2.500 djece šehida i poginulih boraca u Federacije je još nezaposleno. Kazao je to za „Avaz“ predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Almin Škrijelj.  

Pojašnjava da je oko 1.000 njih s visokom stručnom spremom, 1.300 sa srednjom i oko 200 djece s osnovnom školom.

Zakonske odredbe

- Trenutno radimo na ispravljanju ove nepravde kako bi se prilikom bodovanja toj djeci dala stvarna prednost, ne apsolutna, ali prednost zbog toga što su njihovi roditelji dali život za ovu zemlju. Radi se i na izmjenama zakonskih odredbi i uvođenju rigoroznih kazni za poslodavce koji ne poštuju njihovu prednost – pojasnio je Škrijelj.

Dodao je da kada je riječ o pripadnicima braniteljske populacije, situacija nije baš tako dobra kako društvo misli, ali opet nije ni toliko loša.

- Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, puno je nedorečenih stvari, a pokrenuli smo inicijative za izmjene i dopune tri zakona koja se tiču ove populacije. Imamo probleme s djecom bez oba roditelja, koja, nažalost, s navršenih 25 godina prestaju dobivati bilo kakvu pomoć i želja nam je da se toj djeci da poseban status, pogotovo kada je u pitanju zapošljavanje – istakao je Škrijelj.

Propustili rok

Prema njegovim riječima, nepravda je učinjena i prema ratnim vojnim invalidima, jer je jedan broj njih zbog revizije propustio rok da se prijavi za prijevremeno penzionisanje.

- U tom smislu od Vlade FBiH tražimo da se ta odredba ukine i da oko 300 ratnih vojnih invalida može predati zahtjev za penzionisanje. Tu je i još jedna sporna odredba, a radi se o usklađivanju penzija koje se vrši prema novom Zakonu o PIO. Iz ove priče isključene su boračke kategorije, jer ne spadaju pod Zakon o PIO – kazao je Škrijelj.

Supruge boraca bez primanja

Govoreći o problemima boračke populacije, Škrijelj je istakao da postoji i problem supruga umrlih demobilisanih boraca, koji prije smrti nisu stekli pravo na povoljnije penzionisanje niti za redovnu penziju.

- Te su žene ostale bez bilo kakvih primanja, razgovaralo se i o toj temi i u tom smislu ići će se na izmjene zakona. Važno je povesti računa o toj kategoriji – smatra Škrijelj.

NA VRH

Podijeli članak na