VIJEĆE MINISTARA

Ima li kompromisa među partnerima: Počinje ključna bitka za državne pozicije!

SNSD traži da se prvo postave direktori SIPA-e i RAK-a, SDA hoće OSA-u i sve u paketu, šta traži HDZ BiH

Vijeće ministara BiH: Hoće li sve ići u paketu. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.6.2020

U narednih nekoliko dana trebalo bi konačno biti poznato koje će pozicije biti podijeljene među koalicionim partnerima na državnom nivou, SDA, SNSD-a i HDZ-a.

Već za danas zakazan je sastanak Kolegija Doma naroda BiH, na kojem bi Dragan Čović, lider HDZ-a, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, trebali postići kompromis o pojedinim imenovanjima na koja se čeka već mjesecima.


Desetine pozicija

U igri je na desetine direktorskih pozicija, od direktora SIPA-e, OSA-e, RAK-a, „Elektroprijenosa“, Uprave za indirektno oporezivanje pa do raznih pozicija u agencijama koje su ostale upražnjene ili su istekli mandati.

Posljednjih dana izjave koje dolaze iz SNSD-a i HDZ-a, ali i SDA, kada je u pitanju imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, samo su uvod u čvršće pozicioniranje i pravljenje baze pred same dogovore.


Softić: Čović tvrđi od Dodika. Avaz

Iako Dodik insistira na hitnom imenovanju direktora SIPA-e, u SDA žele da sva ova imenovanja idu u paketu, prije svega uz postavljanje i direktora OSA-e. Podsjetimo, Osman Mehmedagić prije toga mora Komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostaviti diplomu.

S druge strane, teško da će HDZ BiH partnerima tako lako prepustiti „Elektroprijenos“ i UIOBiH, gdje su godinama bili dominantni. Isto važi i za Regulatornu agenciju za komunikacije, koju, navodno, sada želi SDA, ali i SNSD.

Dodik je nedavno javno kazao da je prije imenovanja Cikotića, koji je prijedlog SDA, potrebno imenovati i kandidate za direktora SIPA-e, čiji je prijedlog Darko Ćulum, kao i druge ljude koji nisu postavljeni.


Cikotić: Hoće li biti imenovan. Arhiv

Ali, iz SDA su mišljenja da SNSD pokušava jednostrano izvršiti imenovanja samo Srba. S druge strane, Čović i HDZ su bili neutralni sve dok se nije pojavio prijedlog za imenovanje Cikotića. Čović je protiv imenovanja zbog hrvatskih branitelja iz Bugojna.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac, kaže za „Avaz“ da SDA traži da se obave sva imenovanja u paketu, a ne pojedinačna, što hoće njihovi partneri.


Sve jasno

- Ovo su sada neke političke kalkulacije i izbjegavanje šireg dogovora koji podrazumijeva sva imenovanja, na čemu SDA i insistira. Mi tražimo da sve ide u paketu, a ne selektivno – kaže Softić.

On nam je rekao da ne zna hoće li SNSD i HDZ zajedno nastupiti kada je u pitanju blokiranje imenovanja Selme Cikotića za ministra, ali da će se obaviti razgovori.

- Bojim se da je Čović puno tvrđi nego Dodik u ovoj čitavoj priči - kaže Softić.


Stav Dragana Čovića

Poslanik HDZ-a BiH u Parlamentu Predrag Kožul za naš list je iznio stav HDZ-a i Čovića kada je u pitanju Cikotić.

- Mi smo rezervirani kada je u pitanju ovo imenovanje zbog Bugojna u prvom redu – kaže Kožul.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.