SAZNAJEMO

U kampu u Siriji preminula bh. državljanka, dječak od šest godina ostao sam

U izbjegličkim kampovima se nalazi više od 40 žena iz Bosne i Hercegovine među kojima je desetine njihove djece

U kampovima još 40 žena. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.6.2020

U izbjegličkom kampu EL Hol u Siriji u kojem se nalaze mnogobrojni državljani BiH, "zarobljeni" nakon pada Islamaske države (ISL) od čega je najveći broj žena i djece, preminula je jedna bh. državljanka.

Ona je imala težak moždani udar prije mjesec i preminula je prije pet dana u kampu. Kako sazanjemo radi se o ženi Amira Selimovića iz Zenice koji nastradao u borbama za Islamsku državu.

Iza ove žene je ostao dječak od šest godina koji je rođen na sirijskom ratištu. 

Ovu informaciju potvrdila nam je Alema Dolamić, sestra Adele Dolamić koja se već godinama s djecom nalazi u sirijskom kampovima.

Dolamić, koja je na vezi s svim ženama, a godinama vodi bitku da se one vrate u BiH, kazala nam je da ovu vijest potvrdila i porodica umrle žene.

Prema infromacijama "Avaza" više od 40 žena iz Bosne i Hercegovine i dalje se nalazi u izbjegličkim kampovima u Siriji. Krajem prošče godine u našu zemlju deportirano je šest žena i 12 djece s grupom u kojoj je bilo sedam ISIL-ovaca. No, još desetine djece čekaju na deportaciju.

Među njima je, prema nezvaničnim informacijama „Dnevnog avaza“, i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina.


Među žena i veliki broj djece. Agencije

Podsjećamo, u Sarajevo su nedavno stigle Amina Kečo, supruga Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Tako je u Siriji i dalje ostala Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece. Ona je u posljednji tren otpala s spiska, kao i Emira Džinić s petero djece. I ona je bila na spisku za dolazak u Sarajevo, ali se nije našla u avionu.

U grupi je trebala stići i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvero djece. I Muhamedagić je kao i Dolamić ostala bez supruga u Siriji.

U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvero djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, ali i Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić.

U zarobljeništvu su i Almedina Mujčinović i njena majka Fatima, ali i Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić s četvero djece, Elvira Karalić-Balić s dvoje, kao i Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša.

U izbjegličkim kampovima je i porodica Milarema Berbića, ISIL-ovca koji je deportiran prije 15 dana, Elzedina Berbić. S njom je ukupno četvero djece. U kampu je i Enesa Džinić s djevojčicom.

Ostale su i dvije supruge ISIL-ovca Armena Dželke, od kojih je jedna Sirijka, kao i supruga Jasmina Keserovića (Amina Handanagić) i Muharema Dunića – Ajša Dunić.

Sve ove žene trebale su stići u BiH početkom marta, ali je pandemija koronavirusa sve usporila.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.