ALARMANTNI PODACI

Rekordan broj oboljelih u 24 sata: U BiH koronavirusom zaraženo 119 osoba!

Od toga je u Republici Srpskoj 62, a u Federaciji BiH 57 novih slučajeva

U FBiH je do sada zabilježeno 49 smrtnih slučajeva. Arhiv

Avaz.ba

25.6.2020

Zabrinjavajući su podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo - u posljednja 24 data zabilježen je rekordan broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji od početka pandemije! 

Ukupno je, prema zvaničnim podacima, na Covid-19 pozitivno 119 osoba, od čega u Republici Srpskoj 62, a u Federaciji BiH 57 osoba. 

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u protekla 24 sata novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16). 


U FBiH je do sada testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Do danas se na području Federacije BiH oporavilo 1.012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj.

Do sada je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva, dva u posljednja 24 sata, a riječ je o starijim muškarcima iz Živinica i Tuzle.

- Od ključnog je značaja da se svi pridržavamo mjera, da se posvetimo provođenju lične zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih - upozorili su iz Federalnog kriznog štaba.


Testirano ukupno 50.815 uzoraka u Federaciji BiH. Arhiv

Podsjetili su na osnovne mjere prevencije - držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja.

U bh. entitetu RS u posljednja 24 sata testirano je 375 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod 62 osobe.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković rekao je da je pogoršana epidemiološka situacija i da sve mjere ostaju na snazi.

- Svi imaju blažu sliku, ali je neizvjesno kako će se situacija dalje razvijati - rekao je Zeljković te dodao da se uglavnom radi o mlađoj populaciji.

On je pozvao građane da se strogo pridržavaju mjera.

- Ostaje obaveza korištenja maski u zatvorenom prostoru, a na većim okupljanjima i na javnom prostoru - naveo je Zeljković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.