"SPOMENIK DATABASE" DONALDA NIBILA

Tjentište, Kozara, Mostar, Banja Luka dio su baze podataka američkog pisca

Američki pisac, historičar i putnik Donald Nibil, kroz zanimljiv projekt „Spomenik Database“, predstavio je spomeničko naslijeđe iz perioda od 1960. do 1990. godine

I spomenik na Tjentištu dio je online zbirke. Arhiv

Piše: Al. B. / Avaz.ba

26.6.2020

Vlastitu prošlost i njene tragove često zanemarimo i prepustimo ih zubu vremena, ali oni nikada nisu prestali biti inspiracija ljudima koji posjete našu zemlju. Američki pisac, historičar i putnik Donald Nibil (Niebyl), kroz zanimljiv projekt „Spomenik Database“, predstavio je spomeničko naslijeđe iz perioda od 1960. do 1990. godine.  

Riječ je o online bazi informacija, fotografija, mapa, novinskih članaka, videozapisa i drugih materijala o spomenicima posvećenim Narodnooslobodilačkoj borbi s područja cijele bivše Jugoslavije.  

Tjentište, Sanski Most, Mostar, Kozara, Bihać, Novi Travnik, Vogošća, Zenica, Makljen, Banja Luka, lokacije su iz BiH predstavljene u ovoj zanimljivoj online zbirci spomeničkog naslijeđa regiona.


Autor je nastojao saznati više o bh. spomenicima. Arhiv

Autora je inspirirao još jedan stranac, Jan Kempenirs (Kempenaers), umjetnik i fotograf iz Belgije, čiju je izložbu „Spomenik“ pogledao pa se odmah zainteresirao da sazna više o njima.

Nastojao je saznati više o spomenicima, o tim „apstraktnim, misterioznim skulpturama“.  

- U proljeće 2016. uspio sam provesti oko mjesec i po putujući po bivšoj Jugoslaviji kako bih dokumentirao i fotografirao što više spomenika. Bila je to nevjerovatna avantura, jer sam naučio mnogo, ne samo o spomenicima, već i historiji, ljudima, kulturi i religiji bivše Jugoslavije – navodi Donald Nibil.

Osim što predstavlja najpopularniju bazu podataka na internetu za edukaciju o našim spomenicima, više od 10.000 posjeta stranici „Spomenik Database“ mjesečno pokazuje da je to i izuzetan doprinos promociji turizma naše i zemalja regiona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.