ZASJEDALA KANTONALNA SKUPŠTINA

Političkim dogovorom SDA i HDZ BiH Korona-zakon u HNK postao operativan

Zastupnici usvojili rebalans budžeta u iznosu od skoro 250 miliona KM

Sa današnje sjednice. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

25.6.2020

Skupštinski zastupnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su, po hitnom postupku, usvojili rebalans budžeta u iznosu od skoro 250 miliona KM i Zakon o izmjenama i dopunama budžeta Zakona o izvršenju budžeta.

Oba dokumenta su neophodna za provedbu tzv. Korona-zakon u HNK, kojim će biti omogućeno subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su u vrijeme pandemije imali zabranu rada.

Podsjetimo, danas usvojeni dokumenti bili su na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja od prije skoro mjesec, a koje je okončano bez utvrđenog dnevnog reda i to nakon tenzija između klubova Hrvata i Bošnjaka zbog Zakona o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020.godinu.




Djelimično prihvaćena dva amandmana. M. Smajkić

Održavanje današnje sjednice Skupštine HNK rezultat je političkog dogovora  i kompromisa između SDA i HDZ-a BiH, stranaka koje imaju najviše mandata u Kantonalnoj skupštini.


Podsjetimo, na prošloj sjednici su iz Kluba Bošnjaka, jednoglasno zatražili da se o  Zakonu o dopunama zakona o izvršenju budžeta glasa po principu vitalnog nacionalnog interesa, nakon čega su članovi Kluba Hrvata odlučili napustiti sjednicu, jer, kako su naveli, nisu željeli raditi „pod ucjenama“.


Sporni su, naime, bili amandmani predloženi od HDZ-a, kojim se oduzimaju ovlasti ministru finansija i prebacuju na Vladu HNK, kako je na to u izjavi za novinare podsjetio Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK.


Špago je precizirao da su političkim dogovorom djelimično prihvaćena dva amandmana od predloženih devet tog Zakona.

Špago odbacio navode da je istekao rok za provedbu Korona-zakona. M. Smajkić

- Jedan se odnosi na to da u toku provođenja tzv. Korona-zakona, na prijedlog resornog ministra Vlada HNK utvrđuje operativne mjesečne planove za trošenje budžeta, a drugi član u kojem je bilo predviđeno da je za blagovremenost isplata odgovoran ministar finansija, sada je dogovoreno da su za to odgovorni potpisnici računa, ministar finansija i premijer HNK. Vlada je povukla prethodni zakon iz procedure, a na jučerašnjioj sjednici utvrdila novi - pojasnio je Špago.

On je odbacio navode o tome da je istekao rok za provedbu Korona-zakona, kazavši da je primjenjiv do kraja godine te da je to stav relevatnih pravnih instanci.


Nevenko Herceg, premijer HNK, također je potvrdio da su tokom proteklog perioda imali politički dogovor te je podsjetio na to da je tzv. Korona-zakonom predviđeno subvencioniranje neto minimalne plaće u iznosu od 425 KM svim privrednim subjektima koji su u vrijeme pandemije odlukom nadležnih štabova imali zabranu rada.

Sa sjednice: U septembru ponovo rebalans budžeta. M. Smajkić

- Za to smo u budžetu predvidjeli oko devet miliona KM, a imali smo razgovor s predstavnicima Razvojne banke FBiH za otvaranje kreditne linije za pomoć privredi, sa vrlo povoljnim uvjetima. Radi se o tome da je rok otplate 36 mjeseci, sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom od dva posto, bez troškova obrade. Ukupan iznos kreditnih sredstava je oko 25 miliona KM i da bi nam ta sredstva bila operativna neophodan je bio rebalans budžeta - rekao je Herceg.


Naveo je da će, najvjerovatnije, u septembru ponovo uslijediti rebalans budžeta, jer, kako je naveo projekcije za naredno razdoblje su vrlo nepovoljne. Istaknuo je da samo u maju punjenje budžeta HNK bilo smanjeno za 47 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.