STATE DEPARTMENT

BiH nije ostvarila napredak u borbi protiv trgovine ljudima u 2019.

Vlasti nisu pokazale generalno veća nastojanja u poređenju s prethodnim izvještajnim periodom

State Department. Arhiv

Avaz.ba

25.6.2020

State Department objavio je Izvještaj o trgovini ljudima, zbog čega je Američka ambasada u Sarajevu upozorila da je Bosna i Hercegovina treću godinu zaredom na nivou dva njihove klasifikacije i da rizikuje da padne na najniži nivo ukoliko hitno ne poveća napore u borbi protiv trgovine ljudima. 


Lakša djela

- Vlasti nisu pokazale generalno veća nastojanja u poređenju s prethodnim izvještajnim periodom. Nisu imale usvojen državni budžet, zbog čega je bilo odloženo finansiranje aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima. Policija i tužilaštvo su i dalje redovno vodili istrage u predmetima trgovine ljudima kvalificirajući je kao lakša djela, dok su sudije i dalje izricale kazne ispod minimalno propisanih, čemu su skloni u svim krivičnim predmetima u Bosni i Hercegovini. Istrage i krivična gonjenja nisu bila usmjerena na žrtve, a Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima je i dalje neefikasna - stoji u izvještaju State Departmenta.

U preporukama se navodi da je potrebno energično provoditi istrage, krivično goniti i osuditi počinitelje djela trgovine ljudima, kao i saučesnike među službenim osobama, i izricati kazne koje odgovaraju težini krivičnog djela.

- Tužilaštvo BiH je pokrenulo jednu istragu (nijednu u 2018.) i nije podiglo nijednu optužnicu (u 2018. optuženo devet osoba). Sud BiH nije osudio niti jednog trgovca ljudima i oslobodio je optužbi dva optuženika (nijednog u 2018.) - stoji u izvještaju State Departmenta.

U FBiH su pokrenute istrage protiv 16 osumnjičenika (protiv četiri u 2018.) i nastavljena je istraga protiv 13 osumnjičenika. Federalni tužitelji nisu podigli niti jednu optužnicu (dvije optužnice podignute u 2018.), a sudovi u FBiH su osudili 12 trgovaca ljudima (11 u 2018.). Sudovi u FBiH su osudili pet trgovaca ljudima na kaznu zatvora od 12 do 22 mjeseca i jednog trgovca na četiri godine i devet mjesecu. Sudovi u FBiH su oduzeli imovinu od samo jednog trgovca ljudima i nisu dostavili informacije o izrečenim presudama u predmetima protiv preostalih pet trgovaca ljudima.


Izvještaj State Departmenta. Avaz

U RS-u je provedena istraga protiv sedam osumnjičenika (protiv jednog u 2018.) i protiv još tri osumnjičenika za „podsticanje na dječiju prostituciju“. Tužioci u RS-u su podigli optužnicu protiv dvije osobe (protiv jedne u 2018.) i optužili jednu osobu za „podsticanje na dječiju prostituciju“. Sudovi u RS-u su osudili jednog trgovca ljudima (nijednog u 2018.) i izrekli mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

- Vlasti su zadržale isti nivo nastojanja u pravcu zaštite žrtava. Identificirale su 61 potencijalnu žrtvu trgovine ljudima (36 u 2018.). Od toga je 19 žrtava trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, 36 žrtava prisilnog prosjačenja, 3 su žrtve prisilnog braka u svrhu prisilnog prosjačenja i seksualnog iskorištavanja i 3 žrtve višestrukih oblika iskorištavanja (17 žrtava trgovine ljudima radi seksualnog iskorištavanja, 19 žrtava trgovine ljudima radi prisilnog rada, uključujući i 18 žrtava prisilnog prosjačenja u 2018.); 49 žrtava su ženskog spola, a 12 muškog (21 žrtva ženskog spola i 15 muškog u 2018.) - stoji u izvještaju.


Trgovci ljudima

Kao što je izvještavano u prethodnih pet godina, trgovci ljudima iskorištavaju domaće i strane žrtve u BiH i trgovci iskorištavaju žrtve iz BiH u stranim zemljama.

- U 2019. godini su trgovci ljudima iskorištavali žrtve iz Šri Lanke (2), Srbije (2) i Afganistana (2). U prethodnim godinama su žrtve iz Afganistana, Kube, Gambije, Libije, Srbije, Šri Lanke i susjednih zemalja na Balkanu iskorištavane u Bosni i Hercegovini. Trgovci ljudima podvrgavaju punoljetne i maloljetne ženske osobe iz BiH trgovini ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja unutar zemlje u privatnim stanovima i motelima. Marginalizirana romska djeca se iskorištavaju za prisilno prosjačenje, pružanje seksualnih usluga i služenje u domaćinstvu u prisilno sklopljenim brakovima - stoji u Izvještaju o trgovini ljudima za 2020. godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.