ŽALI ŠTO NEĆE BITI U POTOČARIMA

Gutereš: UN će obilježiti godišnjicu genocida u Srebrenici

Ono što se dogodilo je strašno, i mi trebamo naučiti lekciju Srebrenice, poručio Gutereš

Avaz.ba

Gutereš: Moramo učiniti sve da se te stvari ne zaborave

Foto: Screenshot


Odgovarajući putem videolinka na pitanje novinara Erola Avdovića, šta planira u vezi obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) rekao je da mu je veoma žao što zbog pandemije neće moći biti u Potočarima ovog 11. jula.

O tome šta planira u vezi s obilježavanjem 25. godišnjice genocida u Srebrenici Gutereša je pitao novinar Erol Avdović na virtualnoj konferencije za medije s glavnim sekretarom UN-a.

- Veoma mi je žao da neću moći biti tamo. Moja namjera je bila da budem upravo tamo. Mislim da je to jedan od najtragičnijih trenutaka u historiji Evrope i u historiji UN-a. Ono što se dogodilo je strašno, i mi trebamo naučiti lekciju Srebrenice da bi smo izbjegli bilo koji genocid u budućnosti. Mislim da je veoma, veoma važno da mi obilježimo tu godišnjicu sa svim sredstvima koje nam stoje na raspolaganju i mi ćemo to učiniti koliko god budemo mogli. To je nešto što nikad neću zaboraviti -  rekao je Gutereš.

Prisjetio se kako je on lično doživio vijesti iz Srebrenice 1995. godine dok je bio premijer Portugala.

- Sjećam se kako sam to doživio dok sam bio u mojoj zemlji i taj me horor još drži. Moramo učiniti sve da se te stvari ne zaborave i posebno da se te stvari nikad više ne ponove - naveo je Gutereš.

O dešavanjima na relaciji Beograd - Priština kazao je da ne želi da dovodi u pitanje lidersku poziciju EU u ovom procesu.

- Nadamo se da će proces biti u stanju da krene naprijed - rekao je Gutereš.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na