RAZGOVOR S GARIJEM CAPPELLIJEM

Ministar turizma Hrvatske za "Avaz": Kada će mjere o samoizolaciji prestati važiti

I u ovim okolnostima, kako mi kažemo suživota s virusom, nastojimo iskoristiti maksimum, istakao je Cappelli

Cappelli: Važni su životi i ekonomija. Agencije

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

26.6.2020

Ministar turizma Hrvatske Gari Cappelli u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" prokomentirao je odluke Hrvatske kojom je uvedena obavezna 14-dnevna samoizolacija za građane koji dolaze iz Bosna i Hercegovine.


Odluka štaba

Cappelli kaže da je izmjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, a koja se primjenjuje od 25. juna od ponoći, donio Nacionalni štab civilne zaštite Republike Hrvatske.

- Prema toj odluci uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija za osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali i Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonija, neovisno o njihovom državljanstvu. Odluka je donesena na preporuku epidemiološke struke i uz praćenje epidemiološke situacije u zemljama našeg okruženja, ali i drugih evropskih zemlja - kaže Cappeli.


Cappelli: Odluka Štaba. Agencije

Prema njegovim riječima, isključivi cilj svih mjera koje donosi Štab je zaštita života i zdravlja građana te očuvanje ekonomskih aktivnosti.

- Osobama koje ispunjavaju uvjete za ulazak u Hrvatsku omogućeni su uvjeti za siguran i ugodan boravak uz propisane epidemiološke mjere za pojedine segmente turističkog života te i u ovim okolnostima, kako mi kažemo suživota s virusom, nastojimo iskoristiti maksimum - istakao je Cappelli.


Uspjeh pojedinaca

Na pitanje koliko će ove mjere potrajati, s obzirom na to da je prošle godine u Hrvatskoj ljetovalo više od 400.000 Bosanaca i Hercegovaca, Cappelli nam je rekao da je to nemoguće predvidjeti.

- Trajanje pojedinih mjera nemoguće je predvidjeti, ali ono što je sigurno jest da uspjeh borbe u sprečavanju širenja virusa ovisi o svjesnosti svakog pojedinca da se pridržava propisanih mjera – poručuje Cappelli.


Stav Evropske unije

Cappelli je ranije za naš list rekao da od stava Evropske unije, generalno, zavisi kada će biti otvorena granica Hrvatske za građane Bosne i Hercegovine.  

Međutim, Hrvatska je uvela restrikcije, a EU od 1. jula otvara granice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.