NAKON VENECIJE I SARAJEVA

Izložba "Zagrljaj" i u Muzeju Hercegovine u Trebinju

Tražio sam, kao i svi, način da dam svoj prilog tom očaju i užasu koji se dešavao, kazao je Safet Zec

Sa sinoćnjeg otvaranja izložbe. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

26.6.2020

U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom "Zagrljaj", svjetski poznatog slikara i grafičara Safeta Zeca. 

Prema riječima samog autora ciklus slika, simboličnog naziva “Zagrljaj", izložbu je posvetio mladim Sarajlijama Bošku i Admiri, njihovoj ljubavi, preranoj, tužnoj i nerazumnoj smrti...

- Tražio sam, kao i svi, način da dam svoj prilog tom očaju i užasu koji se dešavao zapravo. U mome jeziku, tako da su nastali prvi zagrljaji depersenolizirani. Suština je bila u rukama, zapravo u tom veličanstvenom kretanju ili funkciji ruku kao ono što nas čini drugačijima i boljima od svih drugih vrsta koji nemaju ruke, i to se godinama nadopunjavalo. Ova potreba da na kraju posvetim Admiri i Bošku me vodila, ipak, da na neki način daleki oni se prepoznaju. Ne znam koliko je to uspjeh u nekom likovnom rezultatu, u svakom slučaju, ja sam to izbjegavao da ih obilježavam. Želim da pripadaju svijetu da ih razumiju na cijeloj planeti“ - istakao je Zec.


Safet Zec. P. Mucović

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, navela je da izložba "Zagrljaj" u prostoru Muzeja Hercegovine doživljava svoj novi život i jednu novu dimenziju.

- To će biti utisak svakog ko posjeti izložbu i shvatiće da je umjetnost iznad svega jer je umjetnički jezik - jezik ljubavi i života. Jedna teška tema na ovako opterećenom prostoru predstavljena je na jedan umjetnički način i izvukla je iz teme jednu univerzalnu poruku 'Svi smo u zagrljaju bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadamo - naglasila je Grujić.

Dražen Milić, selector Likovne kolonije “Kolo”, u okviru koje je izložba i organizovana, rekao je da je izložba pripremana godinu dana i da nije bilo lako dovesti ovako renomiranog umjetnika u grad podno Leotara.

- Velika je čast za naš grad i meni kao umjetniku da je ovakav umjetnik došao u naš grad i podario nam izložbu koja će nakon Venecije i Sarajeva krasiti Muzej Hercegovine sve do prvog avgusta - naglasio je Milić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.