ATRAKCIJE

Malo je zemalja s tako bogatim naslijeđem: 50 destinacija u BiH koje morate posjetiti

Na Facebooku je pokrenut kviz „Zaslužuješ li titulu pravog putnika kroz BiH“

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

26.6.2020

Prirodne ljepote BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dok susjedi zatvaraju granice, traže korona testove, a Neum prima hiljade rezervacija, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca razmišlja o odmoru u domovini, na mjestima za koja su čuli, ali do sada nisu imali priliku da ih posjete.

Sve su opravdanije procjene da će pandemija doprinijeti ekspanziji bh. turizma te domaćim gostima napuniti brojne lokacije širom zemlje koje su do sada, apsurdno ili ne, više posjećivali stranci.

Muzej na otvorenom

Na Facebooku je nedavno pokrenut kviz „Zaslužuješ li titulu pravog putnika kroz BiH“, a učešćem u njemu oko 90.000 posjetilaca provjerilo je koje sve turističke destinacije u BiH su do sada posjetili, ali su mogli vidjeti i kakve im prirodne ljepote domovina nudi. 

Gotovo svaki grad u ovoj prelijepoj zemlji ima neku srednjovjekovnu tvrđavu, jezero, rijeku, vodopad ili planinski vrh, koje vrijedi posjetiti.

Treba li podsjećati na činjenicu da u BiH postoji jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi. Perućica kod Foče dio je Nacionalnog parka „Sutjeska“. Osim prizora netaknute prirode, jedna od njenih atrakcija je oko 70 metara visok vodopad Skakavac.


Plivski vodopad u Jajcu je jedan od 12 najljepših na svijetu. Arhiv

Za one koji nisu ljubitelji pješačenja, rafting kampovi na Tari daju priliku za odmor u tišini, kraj rijeke koja u vrijeme ljetnih žega nudi osvježenje. NP „Sutjeska“ pripada općini Foča, a malo je poznato da se upravo u njenoj blizini nalaze rijetke pješčane piramide koje se mogu vidjeti još samo u Đavoljoj varoši u Srbiji i Koloradu u SAD.

Plivski vodopad u Jajcu jedini je na svijetu koji se nalazi u centru grada i jedan je od 12 najljepših na svijetu. A Jajce je grad muzej na otvorenom, s čak 27 bh. nacionalnih spomenika.

Kameni grad

Oni kojima je bliži Mostar svakako mogu uživati u posjeti Starom mostu, UNESCO-ovom spomeniku, što svake godine rade desetine hiljada turista iz cijelog svijeta. Stari grad Počitelj je 30 kilometara južnije, u obližnjem Blagaju je i izvor Bune, kao i derviška tekija. 

Sarajevo je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji. Zovu ga evropski Jerusalem zbog bogomolja svih vjerskih zajednica, a tu su i nadaleko poznata kuhinja, Trebevićka žičara, Vrelo Bosne...

Malo je zemalja s tako bogatim naslijeđem, a premalo je prostora da se ono predstavi. 

Šta sve treba obići

U kvizu na Facebooku ponuđene su sljedeće destinacije u BiH: Stari most, Mostar; Baščaršija, Sarajevo; Most Mehmed-paše Sokolovića, Višegrad; Tvrđava Kastel, Banja Luka; Vodopad Kravice, Livno; Vodopad i Plivsko jezero, Jajce; Trebinje; Blagaj; Lukomir; Štrbački buk; Pješčane piramide kod Miljevine; Panonska jezera, Tuzla; Titov bunker, Konjic; Neum; Počitelj; Vodopad Skakavac; Tvrđava Ostrožac, Cazin; Ramsko jezero.

Tu su i Stari grad, Srebrenik; Nekropola Radimlja, Stolac; Dobojska tvrđava; Japodski otoci; Nacionalni park “Sutjeska”; Jahorina; Most ispod mosta, Goražde; Pećina Bijambare; Hutovo blato; Gradačačka kula; Pećina Vjetrenica; Stari grad Tešanj; Prokoško jezero; Nacionalni park Kozara; Jezero Perućac; Park prirode Ajvatovica; Park Ravne, Visoko; Kraljevski grad Bobovac; Tara; Vodopad Bliha; Stari grad Velika Kladuša; Travnička tvrđava; Bjelašnica; Kamene kugle, Vareš; Vlašić; Vrelo Bosne; Stari grad Stolac; Izletište Picibajer, Brčko; Park prirode Tajan; Vodopad Koćuša; Ljubuški; Trebevićka žičara; Zemaljski muzej BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.