ORGANIZACIONI ODBOR

Usvojen ovogodišnji program obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici

Od juna do septembra planirano 60 vjerskih, kulturnih i drugih sadržaja

S današnje sjednice OO. S. Smajlović

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

26.6.2020

Sa današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Ne računajući klanjanje džuma-namaza od početka juna do kraja septembra u musali Memorijalnog centra i komemoracije 11. jula, ovogodišnji program obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN, u julu 1995. godine, zbog epidemiološke situacije trajat će petnaest dana, s 60 vjerskih, kulturnih i drugih sadržaja - zaključak je današnje sjednice Organizacionog odbora (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici. 

Između ostalog, OO je razmatrao i dosadašnje aktivnosti 13 pododbora te zaključio da pripreme za komemoraciju 11. jula u Potočarima teku ustaljenom dinamikom.

Predsjednik pododbora „Marš mira 2020“ od Nezuka do Potočara Minira Habibović iznio je probleme na trasi, koji su nastali usljed posljednjih obilnih padavina, poplava i odrona.

- Članovi pododbora „Marš mira, Oružane snage (OS) BiH i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) obišli su trasu i poduzete su aktivnosti na uređenju trase, kao i tri kampa koja će za pohod biti spremna do 3. jula - naglasio je Habibović.

Poručio je svim učesnicima velikog pohoda, da će „Marš mira“ snositi odgovornost za sve akreditovane učesnike, dok prema onima bez akreditacije neće imati nikakvu obavezu.

Upozorio je i medije da tokom pohoda kao prošle godine ne šire na lažne informacije o događajima tokom marša, poput onih o smrti jedne osobe i ujeda zmija učesnika te da ih provjere kod zaduženog lica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.