ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Dodik ne želi ilegalne migrante koji prave probleme u BiH, smatra da je Radončić bio u pravu

Dodik je rekao da, prema podacima Policije Republike Srpske, dnevno oko 150 migranata dolazi i prolazi ovim prostorima

Avaz.ba
26.06.2020 14:42

Dodik: bilo pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrantea

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante i da je jedina ispravna politika da se migranti deportuju tamo odakle su došli.

Dodik je rekao da je bilo pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrante, od kojih je jedan trebalo da bude u Banjoj Luci, zatim jedan u Trnovu te jedan i u okolici Bijeljine.

Čak je Vijeće ministara u prethodnom sazivu donio odluku da se te tri lokacije odrede iako je to stvar nas u Republici Srpskoj. Međutim, to samo govori o našim ljudima koji su bili tamo i koji su bili spremni da Srpskoj nametnu takvu obavezu – izjavio je Dodik sinoć za RTRS. 

On smatra da to jeste pitanje i humanitarnog karaktera, ali i da su migranti postali ozbiljan problem, jer su postali značajan dio uznemiravanja i ugrožavanja života građana. 

– Ono što možemo da učinimo jeste da im pomognemo da što prije prođu kroz Republiku Srpsku – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, priču u vezi sa migrantima smislili su zapadna Evropa i vodeće industrijske zemlje, koje su prihvatile migrante u pogledu humanitarnog rješavanja tog pitanja.

– A onda se pokazalo da je dominantan cilj bio da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za njihovu industriju – rekao je Dodik. 

  • Dodik: Migranti provode nasilje
    Dodik: Migranti provode nasilje Foto: Arhiv

Dodao je da je primarni cilj migrantima zapadna Evropa, a ne BiH ili Republika Srpska, te da je jedina ispravna politika hitne deportacije, odnosno izbacivanja migranata iz BiH.

– Ali, vidjeli smo da bivši ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić smatra da vladajuća partija kod Bošnjaka ima sasvim drugi plan za migrante – ukazao je Dodik. 

On je naveo da mu je plan da ponovo intenzivira to pitanje, dodavši da je evidentno da, osim u Republici Srpskoj, sve više problema ima i u Federaciji BiH te da ni javnost u tom entitetu ne reaguje blagonaklono na ovaj problem. 

Dodik je rekao da, prema podacima Policije Republike Srpske, dnevno oko 150 migranata dolazi i prolazi ovim prostorima. 

– Kada se desio incident u Klašnicama kod Banje Luke, u kojem su migranti pokušali da provode nasilje, nismo oklijevali da policija interveniše. Naša policija pojačava svoju sposobnost da interveniše i represivnim mjerama, jer ne želimo da nam ugrožavaju život – istaknuo je Dodik.

Komentari

NA VRH