DOKUMENT SVE GOVORI

Ekskluzivno: Evo na osnovu čega će EU donijeti konačnu odluku o putovanju državljana sa zapadnog Balkana!

Međutim, posljednje informacije iz Brisela, ukazuju da će ova odluka zbog naglog porasta broja zaraženih u svim državama biti ponovo razmotrena i to na osnovu jasno preciziranih kriterija, a konačna odluka će biti donesena već početkom sedmice.

Sjedište Evropske komisije: Pažljivo prate situaciju. Arhiv

Piše: Tarik LAZOVIĆ

27.6.2020

Evropska komisija je početkom juna vrlo precizno predložila državama članicama i Evropskom vijeću da se od 1. jula ukine privremena zabrana neobaveznih posjeta Evropskoj uniji za sve državljane država zapadnog Balkana, što potvrđuje dokument koji objavljuje „Dnevni avaz“.

Međutim, posljednje informacije iz Brisela, ukazuju da će ova odluka zbog naglog porasta broja zaraženih u svim državama biti ponovo razmotrena i to na osnovu jasno preciziranih kriterija, a konačna odluka će biti donesena već početkom sedmice. Moguće je više scenarija, ali je najvjerovatniji onaj da će trenutna privremena zabrana biti produžena za određeni period. 

Kako saznaje „Avaz“ Evropska komisija je u dokumentu od 11. juna navela sljedeće:

- Prvo bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja s trećim zemljama u kojima je epidemiološka situacija usporediva s prosječnom situacijom u području EU+ ili bolja i u kojima postoje dostatni kapaciteti. To bi zahtijevalo da dostupni podaci za treću zemlju budu dovoljno pouzdani da omoguće donošenje odluka. Ne bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja u pogledu trećih zemalja u kojima je situacija lošija od prosječne u području EU+.

Kako je istaknuto „ključni kriteriji koje treba procijeniti u odnosu na treću zemlju na temelju dostupnih podataka dotične zemlje, Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i drugih izvora uključuju“:

- broj novih slučajeva zaraze na 100 000 stanovnika,

- kretanje stope novih slučajeva zaraze i

- cjelokupni odgovor zemlje na COVID-19, uzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, ograničavanje širenja, liječenje i izvješćivanje;


Faksimil dokumenta Evropske komisije u kojem se predlaže ukidanje zabrane putovanja. Screenshot

Na bazi tih kriterija Evropska unija će odlučiti o tome kada će bh. državljanima, ali i državljanima ostalih država regije ponovo dozvoliti putovanje.

Osim toga pratit će se i „primjena mjera protiv širenja zaraze tijekom putovanja, uključujući ograničavanje socijalnih kontakata, uz istodobnu izgradnju i održavanje povjerenja.

- Preduvjet za ukidanje ograničenja putovanja jest mogućnost da se osigura poštovanje mjera protiv širenja zaraze, kao što je ograničavanje socijalnih kontakata, tijekom putovanja (od polazišta do odredišta), uključujući tijekom svakog mogućeg tranzita kroz visokorizična područja. Ako je ograničavanje socijalnih kontakata teže osigurati, trebalo bi uvesti dodatne nediskriminirajuće i razmjerne zaštitne mjere i mjere koje vode do jednake razine zaštite, u skladu s preporukama Komisije izdanima za sektor prometa i ugostiteljstva. Još jedan aspekt koji treba razmotriti jest koliko se može očekivati da će se dotična treća zemlja koristiti kao tranzitna točka za putnike iz trećih zemalja koje još ne ispunjavaju kriterije – naveli su iz EU.

Komisija je, kako je navedeno, izrazila spremnost da u provedbu svojeg Zajedničkog europskog plana za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19 aktivno uključi regiju zapadnog Balkana.

- EU se financijski obvezala pomoći u oporavku zapadnog Balkana u razdoblju nakon pandemije. Epidemiološka situacija u toj regiji jednaka je onoj u EU-u ili bolja od nje. Ukupno gledajući, broj zaraženih bolešću COVID-19 znatno je manji nego u EU-u. Komisija stoga, s obzirom i na važnost te regije u pogledu ponovne uspostave usluga prijevoza te ugostiteljskih i turističkih usluga, uključujući prekogranični/pogranični promet, preporučuje da se za tamošnje zemlje ograničenja na vanjskim granicama EU-a počnu ukidati po isteku trenutačnog produljenja (1. srpnja 2020.) – navedeno je u dokumentu.

Međutim, kako smo naveli, nezvanične informacije govore da se u Briselu ponovo nećkaju u vezi sa ovim prijedlogom, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u svim državama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.