MIŠLJENJA

Ratna reporteka CNN-a poručila: Srebrenica je definirala našu generaciju

Negiranje i glorifikacija genocida posljednja je faza izvršenja ovog zločina

Amanpur: Govorila šta je danas na sceni. Arhiv

Avaz.ba

27.6.2020

U ekskluzivnom intervjuu za N1 ratna reporterka CNN-a Krisijana Amanpur (Christiane Amanpour) iznijela je mišljenje o genocidu i onome što je danas na sceni.

- Negiranje i glorifikacija genocida posljednja je faza izvršenja ovog zločina, najstravičnijeg nakon holokausta. Negatori genocida, oni najglasniji, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, kao politički lideri, i dalje ne uspijevaju ujediniti decenijama razjedinjene zajednice na Balkanu. Srebrenica je za svijet definirajući moment koji nas je trebao naučiti štošta o kolektivnoj sigurnosti i moralu", izjavila je za "N1 ratna reporterka CNN-a Christiane Amanpour.

Kako je rekla, potpuna politička stabilnost i pravda nisu dosegli svoj nivo, ali u pojedinim segmentima jesu. Posebno kada su u pitanju oni koji su planirali i izvršili ovaj teror, izvedeni su pred pravdu u Haagu. I zadovoljna sam zbog toga, ne na ličnom nivou, nego na nivou ljudskih prava i pojedinačne i kolektivne odgovornosti.

Samo smo govorili istinu. I time smo i mi postali sudionici u cijeloj ovoj priči. Mi smo bili svjedoci i to je, smatram, bilo vitalno. "Nikada više" se ponovo događalo u '90-ima, na Balkanu, u Evropi, u zemlji koja je samo deceniju ranije bila domaćin zimskih olimpijskih igara. Ono što se dogodilo u Sarajevu, drugim gradovima i selima, pa naposljetku u Srebrenici, odredilo je našu generaciju i način na koji posmatramo kolektivnu sigurnost i moral, dodala je CNN-ova ratna reporterka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.