EKSLUZIVNO

Portparol Evropske komisije za „Avaz“: Razgovori još traju, mi smo predložili ukidanje zabrane

Države članice Unije donose odluku hoće li granice biti otvorene 1. jula za Balkan

Pisonero-Henandez: Ključna je transparentnost. Arhiv

Piše: N. Aj. - T. L.

28.6.2020

Evropska komisija je predložila državama članicama Evropske unije ukidanje privremene zabrane ulaska 11. juna ove godine u okviru zajedničkog i koordiniranog pristupa utemeljenog “na objektivnim kriterijima koji će pomoći državama članicama da se dogovore o zajedničkom popisu zemalja” za koje će zabrana biti ukinuta, potvrdila je sinoć za „Avaz“ Ana Pisonero-Hernandez, portparol Evropske komisije


Konačna odluka


- U toku su razgovori među državama članicama EU. Komisija nastavlja podržavati države članice u ovom procesu. Transparentnost je ključna, a putnici će biti obaviješteni kako budu pregovori napredovali – kazala je Pisonero-Hernandez.

Prema njenim riječima, Evropska unija je ukinula kontrole na unutrašnjim granicama, te je vrijeme da se razmotri isti korak i na vanjskim granicama Unije. Upravo zato izrađene su preporuke i kriteriji Evropske komisije. Kao što je poznato, Evropska komisija je na bazi tih preporuka predložila da se zabrana ukine za sve države zapadnog Balkana.

Međutim, jučerašnje nezvanične informacije da još nema saglasnosti za sve države, već da bi, prema njima, zabrana bila ukinuta samo za Srbiju i Crnu Goru, dok bi BiH, Kosovo i Sjeverna Makedonija faktički bile kažnjene zbog porasta broja zaraženih, iako je on evidentan u svim državama regije.

Ana Pisonero-Hernandez ističe da će konačnu odluku donijeti države članice.

- Evropska komisija je predložila objektivne kriterije za pomoć državama članicama u odlučivanju o popisu, prvi od njih je epidemiološka situacija u određenoj zemlji, koja bi trebala biti jednako dobra ili bolja nego u EU. Lista tih država će se redovno provjeravati – istakla je Pisonero-Hernandez.

Inače, kao što je jučer objavio portal Avaz.ba, Evropska komisija je početkom juna vrlo precizno predložila državama članicama i Evropskom vijeću da se od 1. jula ukine privremena zabrana neobaveznih posjeta Evropskoj uniji za sve državljane država zapadnog Balkana.


Faksimil Evropske komisije. Printscreen

Ključni kriteriji


Kako je istaknuto, „ključni kriteriji koje treba procijeniti u odnosu na treću zemlju na osnovu dostupnih podataka dotične zemlje, Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i drugih izvora uključuju“: broj novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, kretanje stope novih slučajeva zaraze cjelokupni odgovor zemlje na COVID-19, uzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, ograničavanje širenja, liječenje i izvještavanje. N. Aj. – T. L.

Pomoć Balkanu

Komisija je, kako je navedeno, izrazila spremnost da u provedbu svog zajedničkog evropskog plana za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVIDA-19 aktivno uključi regiju zapadnog Balkana. 

- EU se finansijski obavezala pomoći u oporavku zapadnog Balkana u razdoblju nakon pandemije. Epidemiološka situacija u toj regiji jednaka je onoj u EU ili bolja od nje. Ukupno gledajući, broj zaraženih bolešću COVID-19 znatno je manji nego u EU – navedeno je u dokumentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.