U MEMORIJALNOM CENTRU SAKUPLJAJU IZJAVE PREŽIVJELIH

Potočari: Živa riječ direktnih svjedoka genocida bit će trajno sačuvana

Za ovo što radimo zainteresirana je jedna od najpoznatiji svjetskih fondacija koja se bavi usmenom historijom, kaže Suljagić

Memorijalni centar: Značajni projekti. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

28.6.2020

U sklopu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalni centar Potočari provodi značajne projekte radi dokumentiranja zločina na način da o njima živom riječju svjedoče preživjele žrtve genocida.  


Masovne egzekucije

Osim stotinjak izjava onih koji su kao maloljetnici uspjeli izbjeći pokolj srebreničkih Bošnjaka, jedan od najznačajnijih projekata sigurno su svjedočenja žrtava koje su preživjele masovne egzekucije te majki koje su izgubile desetine članova uže i dalje familije i koje su svjedočile ubistvima i ranjavanjima muških članova svoje porodice.  

- Mnogi direktni svjedoci genocida više nisu među živima i tragično je da nemamo zabilježena njihova svjedočenja o tome šta su preživjeli, šta su gledali. Zato smo sve snage usmjerili na dokumentiranje izjava svjedoka genocida. Za ovo što radimo zainteresirana je jedna od najpoznatijih svjetskih fondacija koja se bavi usmenom historijom, odnosno bilježenjem usmene historije i svih historijskih slučajeva genocida u svijetu – kaže za „Avaz“ direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Suljagić: Mnogi nisu među živima. Arhiv

Kustos u Memorijalnom centru Hasan Hasanović, koji je dio Suljagićevog tima koji trenutno radi na projektima dokumentiranja genocida, kazao nam je da su već snimili izjave nekoliko svjedoka koji su preživjeli masovne egzekucije.

- Mislim da je desetak onih koji su preživjeli masovne egzekucije u Orahovcu, Branjevu, Petkovcima, Kravici itd. Nažalost, Ahmo Hasić, kao i još jedan njegov sapatnik, koji su preživjeli egzekuciju na Branjevu, više nisu među živima, kao i još jedan svjedok. Neki od svjedoka su u inozemstvu, neki su u BiH, pa čak i u Srebrenici. Veoma nam je važno da smo, i pored toga što je narušenog zdravlja, nedavno snimili izjavu čovjeka koji je svjedočio zločinima u Kravici. To je strašno – ističe Hasanović.  

Svjedoci na sudu

Većina onih koji su preživjeli masovne egzekucije Srebreničana u julu 1995. godine svjedočila je u raznim predmetima u kojima se za genocid i druge ratne zločine sudilo u Tribunalu u Hagu.  

To, kako nam je kazao Hasanović, daje dodatnu težinu projektu dokumentiranja zločina na kojem sada radi Memorijalni centar.

Hasanović: Već snimili desetak izjava. Arhiv

Bili na strijeljanju

Nedžad Avdić je preživio strijeljanje u Petkovcima, kao i još jedan Srebreničanin koji je trenutno u inozemstvu. Mevludin Orić preživio je strijeljanje u Orahovcu, Hakija Huseinović u Kravici... 

Svjedočenje Nedžada Avdića nerijetko je predmet interesiranja najpoznatijih svjetskih univerziteta na kojima se izučavaju holokaust i genocid. Zbog svog doprinosa dokumentiranju zločina genocida Univerzitet „Bedfordshire Luton“ u Engleskoj dodijelio mu je diplomu počasnog doktora nauka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.