EKONOMIJA

Lagumdžija putem videolinka održao izlaganje na konferenciji u Pekingu

Ekonomija nije sve ali bez samodržive ekonomije u današnjem svijetu ništa nije moguće

Lagumdžija: Održao predavanje. agencije

Avaz.ba /Fena

28.6.2020

Povodom dana posvećenog malim i srednjim preduzećima (Small and Medium size Enterprises – SME) zbog njihove uloge u ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva (SDG), ustanovljenog odlukom Generalne  Skupštine  Ujedinjenih  Nacija, Kineska SME asocijacija, u saradnji sa Spoljno trgovinskom komorom Kine, održala je u Pekingu  Treću Svjetsku Konferenciju o malim i srednjim preduzećima.

Na poziv Kineske SME asocijacije predsjednik Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija  je putem video linka održao uvodno izlaganje na plenarnom zasjedanju zajedno sa bivšim Premijerima Japana i Italije, Yukio Hatoyamom i Masimo Dalemom.

Prilika za kreiranje boljeg svijeta

U svom obraćanju Lagumdžija je ukazao na ključnu ulogu SME kao generatora novog promišljanja samoodrživog razvoja u Postkorona Eri. U svakoj krizi se krije prilika za kreiranje boljeg svijeta u mjeri kojoj imamo zajedničke vrijednosti, odgovornost i ciljeve, djelujući brzo, pametno i ujedinjeni.

SME kao generator ekonomskog razvoja kreiraju radna mjesta, nove usluge i proizvode.  Evropska Investiciona Banka procijenjuje da će u narednih 10 godina  biti potrebno novih 600 miliona radnih mjesta i to uglavnom u zemljama u razvoju. Očekuje se da mala i srednja preduzeća generiraju  7  od 10  novih radnih mjesta. Međunarodna finansijska korporacija, IFC, procijenjuje da oko 65 miliona malih i srednjih firmi, od čega 40% u zemljama u razvoju, imaju neriješen problem finasiranja i nedostatak sredstava u iznosu od 5.200 milijardi odnosno 1.4 puta veći iznos nego je postojećih kreditnih linija za sva  mala i srednja preduzeća zajedno.

Ekonomija nije sve ali bez samodržive ekonomije u današnjem svijetu ništa nije moguće. Nijedna ekonomija nije dugoročno održiva bez inovativnosti i SMEs. Inovativne politike trebaju biti komplementarne politikama usmjerenim ka SMEs.

Veća ulaganja

Zlatko Lagumdžija je kao primjer ukazao na neke od politika koje stimuliraju inovativnost SME i  koje se u velikoj mjeri zasnivaju na finasijskoj podršci istraživanjima i razvoju i saradnji sa većim korporacijama, univerzitetima i naučno istraživačkim i tehnološkim organizacijama.  Veća ulaganja u obrazovanje a naročito u STEM discipline (Nauka, Tehnologija, Inžinjering i Matematika) su u sve većoj korelaciji sa visokom inovativnosti i uspješnosti SME.


"Nova normalnost" u Postkorona Eri,  ne znači samo izlazak iz krize nego i stvaranje radikalno boljeg svijeta na bazi zajedničkog liderstva, vizije, vrijednosti, znanja i održive ekonomije, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.