DODATNO POJAŠNJENJE

MUP Hrvatske: Dopuštamo državljanima BiH tranzit kroz Hrvatsku

Mi dopuštamo državljanima BiH tranzit kroz RH uz dokument kojim moraju dokazati da će im biti dozvoljen ulazak u zemlje krajnjeg odredišta, navedeno iz MUP-a

Potreban dokument kojim moraju dokazati da će im biti dozvoljen ulazak u zemlje krajnjeg odredišta. Avaz

Avaz.ba

28.6.2020

Povodom informacija u bh. medijima kako je državljanima BiH zabranjen tranzit kroz Republiku Hrvatsku na GP-u Doljani do Neuma, za N1 su iz MUP-a RH istakli da takve tvrdnje ne stoje uz dodatno pojašnjenje.

Zanimljivo je da ovo pojašnjenje dolazi nakon što je iz BiH stiglo upozorenje da će sutra uvesti recipročne mjere za građane Hrvatske koji ulaze u BiH. 

- Mi dopuštamo državljanima BiH tranzit kroz RH uz dokument kojim moraju dokazati da će im biti dozvoljen ulazak u zemlje krajnjeg odredišta - naveli su iz MUP RH.

Kao pojašnjenje navedenog iz MUP-a navode primjer supruge koja posjećuje supružnika koji je na radu u Njemačkoj.

- U tom slučaju, ona bi trebala sa sobom imati vjenčani list kao potvrdu srodstva, te potvrdu dozvole boravka od svog supružnika, kao dokaz adrese gdje će boraviti. Priznate su i kopije, i uz ta dva dokumenta bit će dozvoljen tranzit. Ako neko izlazi iz BiH pa ide dalje prema Neumu, dozvoljava se tranzit kroz Republiku Hrvatsku - naglasili su iz MUP-a RH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.