PORUKE

Muftija Salem ef. Dedović: U ovoj krizi vidjeli smo koliko je sve dunjalučko krhko

Naglasio je da priroda i sve što je Bog na zemlji dao ima svoju molitvu, tespih, obraćanje Bogu, a to veličanje Gospodara Uzvišenog treba da upotpuni čovjek

E. T. / Avaz.ba

Muftija Dedović: Zaštita identiteta Bošnjaka

Foto: Avaz


Izaslanik reisu-l uleme Islamske zajednice u BiH muftija mostarski Salem efendija Dedović danas je na nadaleko poznatom dovištu na Ajvatovici naglasio značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka.

Naglasio je da priroda i sve što je Bog na zemlji dao ima svoju molitvu, tespih, obraćanje Bogu, a to veličanje Gospodara Uzvišenog treba da upotpuni čovjek.

- U ovoj krizi vidjeli smo koliko je sve ovo dunjalučko krhko, sve je stalo da spozna da ima Jedan koji upravlja svime, da je od Njega spas i pomoć - rekao je Dedović.

Podsjetio je da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.

  • Hiljade vjernika na Ajvatovici

    Hiljade vjernika na Ajvatovici

    Foto: Avaz


- Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu. Jednome, jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana - rekao je Dedović.

Sa strane tradicije, rekao je, Bošnjaci nisu mali nego su veliki narod.

- Mi smo baštinici i srednjovjekovne Bosne i osmanske Bosne i austrougarske Bosne..., naš cilj i naša sudbina je naša nezavisna, suverena i slobodna Bosna i Hercegovina i među Bošnjacima na polju ovog jedinog cilja nema i ne smije biti nikakve rasprave - rekao je Dedović i dodao:

- BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive, i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji.

Više o temi Ajvatovica

NA LICU MJESTA
Hiljade vjernika na Ajvatovici
BIVŠI BOKSERSKI ŠAMPION NA MANIFESTACIJI
Mensur Peljto na konju pošao u Ajvatovicu
NA VRH

Podijeli članak na