AFERE

Tužilaštvo BiH tvrdi: Zolak nezakonito izdao “Srebrenoj malini” dozvolu za uvoz 100 respiratora

Kako je rekao tužilac Mirza Hukeljić, predložene mjere odnose se na zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima

Zolak: Tužitelji uvjereni da imaju dovoljno dokaza. M. Kadrić

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

29.6.2020

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište prema prijedlogu Tužilaštva BiH da se Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, koji je osumnjičen u aferi “Respiratori” za zloupotrebu službenog položaja, odrede mjere zabrane.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasniik Srebrene maline za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona maraka.

Kako je rekao tužilac Mirza Hukeljić, predložene mjere odnose se na zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima - uposlenicima Agencije za lijekove. Tužilac je pojasnio da se mjere zabrane traže za period od mjesec, što bi trebalo biti dovoljno da saslušaju svi svjedoci.


Osnovana sumnja

Tužilaštvo u svom prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, iskoristio i prekoračio ovlasti te donio rješenje kojim se dozvoljava upis “Srebrene maline” u registar veleprometnika medicinskom opremom.

Hukeljić tvrdi da je Zolak nezakonito dozvolio i uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH. Prema njegovim riječima, cijeli postupak obavljen je u roku od tri dana. Zanimljivo je da je vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić još 3. aprila nabavio respiratore, potpisao ugovor s Solak, a tek 21 dan kasnije podnio zahtjev za uvoz medicinske opreme.

Tužilaštvo dodaje da “Srebrena malina” nije bila ni upisana u sudski registar kao uvoznik medicinske opreme, kao i da nije imala edukovane stručne osobe za ovu vrstu posla, kao ni da na vrijeme nije dobijena potvrda o certifikatu.

Zolak i advokatica Nožica. M. Kadrić

Prema navodima Tužilaštva, Hodžiću je prema skraćenom postupku dozvoljen upis u registrar i izdata dozvola, a da je za njeno dobijanje premijer Federacije BiH Fadil Novalić utjecao neposredno ili putem drugih osoba iz svog kabineta (Vlade Federacije).

Hukeljić tvrdi da je u ovom postupku potrebno ispitati još veliki broj svjedoka iz Agencije za lijekove, ali i provjeriti iskaze svjedoka kroz pretres mobilnog telefona koji je oduzet od Zolaka.


Krivično djelo

S druge strane, advokatica Senka Nožica tvrdi da su navodi Tužilaštva neosnovani i da je Zolak postupio po zakonu. Kako smatra Nožica, neshvatljivo je iz prijedloga Tužilaštva da je Zolak počinio krivično djelo na način da je nekome izdavanjem dozvole pribavio korist.

Nožica kaže da nije dokazano da je počinio umišljaj. No, tužitelji su uvjereni da je iz prikupljenih dokaza neosporno da je cijeli postupak završen za tri dana te da “Srebrena malina” nije mogla biti upisana u Registar niti dobiti dozvolu za hitan uvoz respiratora.

Nožica: Novalić zvao u interesu građana

Nožica je danas kazala u Sudu da, sve i da je Novalić zvao Zolaka, da je to radio u interesu građana Federacije.

- Zolaku treba da bude čast sto ga je premijer zvao, jer je zvao da spasi živote - rekla je Nožica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.