REAKCIJE

Nakon najava o zabrani putovanja u EU: BiH ne smije ostati izolirana

Svake dvije sedmice ove odluke će se revidirati, kaže Topčagić

Brisel: Hoće li nagraditi Srbiju i Crnu Goru, a BiH ostaviti u izolaciji. Arhiv

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

29.6.2020

Mogućnost da Evropska unija izostavi Bosnu i Hercegovinu s liste država čiji će državljani od 1. jula moći putovati u države EU izazvala je burne reakcije u Bosni i Hercegovini.  

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama iz Brisela, predstavnici država članica su izmijenili raniji prijedlog Evropske komisije koja je predložila ukidanje privremene zabrane za cijeli zapadni Balkan i s liste izbacili BiH, Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Analitičari i poznavaoci prilika u Evropskoj uniji traže odgovornost ne samo Brisela nego i domaćih vlasti i građana.   


Brojevi neumoljivi

Osman Topčagić, bivši ambasador BiH u EU i aktuelni predsjednik Panevropske unije, vjeruje kako će ove odluke biti revidirane.  

- Svake dvije sedmice ove odluke će biti revidirane. Nikome nije u interesu da granice zatvara sam po sebi, ali očigledno je da svi nastoje da zaštite zdravlje svog stanovništva. I mi smo donosili takve odluke ranije. Ja nemam elemenata da diskutiram o načinu donošenja odluka, ali kriteriji su postojali – broj zaraženih, trendovi, kako se odvija situacija i onda su odlučivali za svaku zemlju hoće li dozvoliti ulazak ili takvu odluku odgoditi za kasnije – kaže predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić.  

Topčagić: Svi nastoje da zaštite zdravlje svog stanovništva. Arhiv

Analitičar Adnan Huskić ističe da ne postoje razlozi da se iz ovakve odluke izvlače zaključci o pristrasnosti bilo kog tipa, jer brojevi su neumoljivi.

- Moramo uzeti u obzir da se ovdje radi o preporuci, što ne znači nužno da će države po njima postupiti. Vi znate da su još i između država EU granice zatvorene. Imate restrikciju prolaska neke države, posebno one koje značajno prihoduju od turizma. Hrvatska je otvorila svoje granice iako ima nikome pretjerano shvatljiv potez prema građanima BiH. Ni u mnogim državama EU epidemiološka situacija nije sjajna, ali oni i simbolički tu krivicu pokušavaju prebaciti ovamo – kaže Huskić. 

Huskić: Brojke su neumoljive. Arhiv

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo očekuje da Hrvatska, ipak, početkom jula ublaži mjere prema građanima BiH, te tvrdi da EU nema ništa protiv BiH.  

– Međutim, djelovati se mora, da se smanji broj zaraženih – ističe Praštalo.  

Ekonomski i politički stručnjak Žarko Papić također smatra da se moraju poduzeti mjere kako bi se broj osoba s infekcijom koronavirusom u BiH smanjio na 16 na 100.000 stanovnika.

Pooštriti mjere

- Pogodio nas je nagli porast broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana, a kriterijum EU je matematički – 16 zaraženih na 100.000 stanovnika. Definitivno za to nije kriva EU, nego opuštanje, nekontrola i zaboravljanje da je virus prisutan. Ne govorim o uvođenju policijskog sata, vanrednog stanja i tako dalje, ali definitivno je potrebno mjere pooštriti i kažnjavati po restoranima i za nepridržavanje mjera zaštite – kaže Papić i dodaje kako smatra da je drugi kriterij za odluku EU stanje zdravstvenog sistema.  

Ono što mi radimo, normalan narod ne radi, ne samo kada je riječ o koroni, tvrdi univerzitetski profesor i sociolog Slavo Kukić

- Za odluke EU trebamo tražiti razloge i uzroke u našoj vlastitoj kući. Ja se iskreno nadam da će to u međuvremenu biti korigirano, da će BiH biti tretirana po istom principu kao i Srbija, ali ako se to i ne dogodi, ne trebamo optuživati ni Boga, ni cara, već moramo vidjeti koliko smo sami zaslužni – ističe Kukić.

Papić: Susjedi štucuju broj zaraženih

Papić: Svi štucuju rezultate. Arhiv

Papić sumnja da susjedne države, s dinamikom testiranja, epidemiološku situaciju prilagođavaju svojim potrebama.  

- Svi štucuju rezultate. Jedni zbog izbora, to je slučaj Srbije i sad će tešku cijenu platiti, zbog izbora, prethodnih fudbalskih utakmica i onog ljubljenja u SNS-u kada su slavili pobjedu. S druge strane, mislim da Hrvatska radi isto, zbog izbora i zbog turističke sezone. Volio bih da ne budem tačan u prognozi, ali mislim da će Srbija i Hrvatska postati nova žarišta – ističe Papić. 

EU: Razgovori još traju

Portparol Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez jučer je za „Avaz“ rekla da još nema novih zvaničnih informacija u vezi s odlukom o ukidanju privremene zabrane od 1. jula.  

- Razgovori još traju i nemamo novih informacija – navela je.  

Komisija je početkom mjeseca predložila ukidanje privremene zabrane za sve države zapadnog Balkana, ali se situacija zakomplicirala zbog porasta broja zaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.