AVANTURISTI

Miodrag Rikanović bajker već pola stoljeća, u kolekciji ima sedam dvotočkaša

Nas, bajkere, ne zanimaju ni nacija, ni rasa, ni koliko godina imaš. Važno je kakav si čovjek, kaže jedan od najstarijih semberskih motociklista

Rikanović: Kilometre ne brojim. Avaz

Piše: Lj. Ljubojević / Avaz.ba

29.6.2020

Miodrag Rikanović (58) iz sela Brodac jedan je od najstarijih semberskih bajkera i već pola stoljeća druži se s motociklima. Po zanimanju je profesionalni vozač, a kaže da se u motocikle zaljubio još u djetinjstvu, u osmoj godini. 


Prvo mjesto

- Često kažem da smo mi, bajkeri, kao golubovi mira. Nas ne zanimaju ni nacija, ni rasa, ni ko si, ni šta si, niti koliko godina imaš. Nije važno kakav motocikl voziš, važno je kakav si čovjek. Prošle godine smo išli na motosusrete u Trebinju, ali smo produžili i do Dubrovnika i Herceg-Novog. Kilometre ne brojimo – priča Rikanović. 


U rekordnoj sezoni prešao oko 15.000 kilometara. Avaz

Svoju avanturu s dvotočkašima počeo je s Poni ekspresom od 50 kubika, da bi kasnije nabavio Jawu od 250 kubika, zatim Hondu CBH od 1.000 kubika. Na ispitu spretnosti 1991. godine u Tuzli, vozeći Hondu, osvojio je prvo mjesto. Vozio je on i Suzuki 1.100 R, ali i Kawasaki 550. Trenutno u svojoj garaži čuva italijanske motocikle RSV.

- Za jednu rekordnu sezonu prešao sam oko 15.000 kilometara. U kolekciji trenutno imam sedam motocikala. Stotinjak guma sam do sada spržio vrteći se ukrug, ali uvijek imam desetak guma u rezervi. Živim za motocikle i motociklizam - kaže Rikanović.

Dobar osjećaj

Pohvalio je i mlade bročanske motocikliste okupljene u Moto klubu „Prašinari“. 

- Nama je svugdje lijepo i prostrano. Nema veze što više nema Jugoslavije. Dobro se osjećamo i u Sloveniji i u Hrvatskoj, svugdje – poručuje Miodrag Rikanović.

Zbog korone propustili nekoliko druženja

Korona je bajkere, kako kaže Miodrag, malo poremetila, jer su propustili skupove motociklista u Orašju i Sremskoj Mitrovici. Ipak, ljeto je pred njima i ne sumnja da će avantura i ove sezone biti.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.