PRAVOSUĐE

Šta se dešava sa predmetima ratnih zločina s "A" liste i koliko ih je zaista ostalo

U ovom momentu 4.223 prijavljene osobe za ratni zločin, od njih 190 sa navodnom oznakom „A“, kaže Tadić

Tužilaštvo BiH: Koliko je ostalo predmeta ratnih zločina. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

30.6.2020

U bh. javnosti često se govori o predmetima ratnih zločina sa tzv. „A“ liste. Ili bolje rečeno predmeta koje je na taj način kategorizirao Haški tribunal, a prilikom njihovog prebacivanja u nadležnost bh. pravosuđa.

Naime, „A“ lista predstavlja predmete za koje postoji dovoljno dokaza po međunarodnim standardima za osnovanu sumnju da je osoba počinila teško kršenja međunarodnog humanitarnog prava. 

Budući da se često nagađa o sudbini ovih predmeta, neophodno je podsjetiti i na izjavu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koju je dala na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, a koja je održana 28. maja ove godine.


Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH. Avaz

- Veoma je značajno da odgovorim na pitanje u vezi sa predmetima „A“ kategorije ili liste. Bila sam rukovoditeljica odjela za ratne zločine. Ti predmeti jesu primljeni iz Haga i to 2004. godine, bile su te oznake i to 848 predmeta bilo je sa oznakom „A“ – pojasnila je Tadić.

Dodala je da je ova klasifikacija važila do donošenja državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina iz 2008. godine.

- U tom momentu prestaje važiti ova kategorizacija. Kako sam u tom trenutku bila rukovoditeljica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uzeli smo tabele i išli redom. U Tužilaštvu je 190 osoba sa oznakom „A“, dakle osoba ne predmeta. U vrijeme kad su stigli ti predmeti oni su proslijeđeni i drugim tužilaštvima u BiH i niko se ne brine šta se desilo s tim predmetima. Pitanje ratnih zločina nikad ne smije doći u drugi plan. Mi u ovom momentu 4.223 prijavljene osobe za ratni zločin, od njih 190 sa navodnom oznakom „A“ – naglasila je Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.