SAZNAJEMO

MVPBiH poslao dokumente: Donirana oprema iz Emirata vrijedna 2,5 miliona dolara!

Ova oprema na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je avionom 27. aprila, ali nikada još mogla biti podijeljena

Miralem Aščić / Avaz.ba

Na dokumentaciju se čekalo mjesec

Foto: Avaz


Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je danas Ministarstvu sigurnosti BiH svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na doniranu medicinsku pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata našoj državi.

Ova oprema na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je avionom 27. maja, ali nikada nije mogla biti podijeljena. Razlog je zbog toga što nije stigla sva dokumentacija, kako bi bila podnesena carinska prijava. 

U Sarajevu su 27. maja stigli zaštitni kombinezoni, 25.000 komada, respiratori 40 komada, latex rukavice 150.000 komada, N95 maske 150.000 komada, hirurške maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, maske za jednokratnu upotrebu 150.000 komada, viziri za lice 50.000 komada, zaštitne naočale 20.000 komada, vlažne maramice 100.000 pakovanja, a pomoć je osigurala supruga premijera UAE.

  • Faksimil Ambasade UEA iz Podgorice

    Faksimil Ambasade UEA iz Podgorice

    Foto: Avaz


"Avaz" saznaje da je, prema dokumentaciji koja je stigla iz Emirata u Sarajevo, tačnije preko ambasade ove države u Podgorici, donirana oprema vrijedna 2,5 miliona dolara.

Još se utvrđuje pojedinačna cijena za 40 respiratora. Radi se o istim respiratorima koje je uvezla i ''Srebrena malina'' iz Kine u BiH, a plaćeni su 10,5 miliona KM.

Sada se u Ministarstvu sigurnosti pregledava validnost dokumentacije kako bi se krenulo u daljnju proceduru prema UIOBiH. Svi dokumenti su na kineskom i engleskom jeziku.

No, nesporno se dokazuje da je sve išlo diplomatskim putem, što potvrđuju i dokumenti i da se ne radi o privatnoj donaciji, kako je ranije rečeno. 

NA VRH

Podijeli članak na