REAKCIJA OKO TRGOVSKE GORE

Magazinović: Bisera Turković ako ne želi pomoći neka bar ne smeta

Bakir Izetbegović bio u pravu kada je nagovjestio da od nje možemo očekivati i nove političke promašaje, kaže Magazinović

Magazinović: Ko za koga radi. Arhiv

Piše: M. Aš - E. T./ Avaz.ba

30.6.2020

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, prokomentirao je za "Avaz" odluku Bisere Turković, ministrice vansjkih poslova BiH da s današnje sjednice dnevnog reda Vijeća ministara skine Odluku o formiranju ekspertne komisije za formiranje odgovora BiH na problem Trgovske gore.

Magazinović kaže da je malo stvari oko kojih postoji potpuna politička saglasnost u BiH, od lokalnih predstavničkih tijela, preko entitetskih i drzavnog Parlamenta, do Predsjedništva BiH ali da je jedna od rijetkih je protivljenje namjeri susjedne Republike Hrvatske da na granici sa BiH gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada. 


Magazinović: Ozbiljni promašaji. Arhiv

 - Trgovska gora je postala simbol odnosa koji se ne mogu nazvati dobrosusjedskim, a ujedno i zajedničkog rada institucija na svim nivoima unutar Bosne i Hercegovine. Veliki iskorak u odbrani interesa države Bosne i Hercegovina, zaštiti životne sredine i zdravlja naših građana trebalo je predstavljati današnje formiranje ekspertnog tima za rješavanje ovog problema čiji bi rad bio podloga za buduće poteze institucija BiH. A onda se pojavi ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja ovu tačku skine sa dnevnog reda. U čijem interesu radi, čiji dogovor sprovodi neka sama kaže, ali ovo nije dogovor napravljen u okviru institucija u BiH niti interes države - kaže Magazinović.

Tvrdi da se suzdržavao do sada da govori o njenin gafovima i ozbiljnim političkim promašajima smatrajući da će joj neko objasniti ili će sama shvatiti šta treba da radi.

 - Izgleda da od toga nema ništa i da je Bakir Izetbegović bio u pravu kada je nagovjestio da od nje možemo očekivati i nove političke promašaje. Ovo danas je jedan od ozbiljnih promašaja u nizu i što se mene tiče oni koji su je delegirali na ovo mjesto trebaju to preispitati. I dalje smatram da se svi zajedno moramo boriti da nuklearni otpad ne završi u našem dvorištu, a Bisera Turković ako ne želi pomoći neka bar ne smeta - kaže Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.