STAVOVI

Tegeltija: BiH neće otvoriti granice dok to prema našim građanima ne uradi EU

Imamo jasan dogovor, a to je da nećemo otvarati granice prema državljanima EU i da procedure ostaju do daljnjeg, kazao je Tegeltija

Tegeltija: BiH neče otvoriti granice dok to prema našim građanima ne uradi EU. Arhiv

Piše: A. F. / Avaz.ba

30.6.2020

Konačan dnevni red sjednica Vijeća ministara BiH utvrđuje se na sjednici i uvijek se desi da određeni broj predviđenih tačaka se ne razmatra, nekoliko posljednjih sjednica tačka vezana za imenovanja se povlači na zahtjev ministrice Turković, a tako je bilo i danas, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.  

- Te su tačke povučene i za nas to nije iznenađenje, bilo je i nekoliko tačaka koje su vezane za državnu strategiju za ratne zločine koje su također povučene i to na zahtjev ministrice Turković. Nastavljamo raditi na usaglašavanju tih tačaka i mislim da ćemo brzo doći do dogovora. Postojale su dvije tačke koje smo povukli na zahtjev predstavnika hrvatkog naroda koji su tražili da se o njima izjašnjavamo na narednoj sjednici. Ono što je bilo najvažnije jeste da usvojimo odluku o privremenom finansiranju, a vjerujući da će budžet biti usvojen vrlo brzo – pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da su postojala očekivanja da će se danas donijeti odluka o ulasku u BiH stranih državljana.

- Tu smo odluku vezivali za odluku Evropske komisije, ali nismo je dobili – istakao je Tegeltija.

Na pitanje šta je sporno sa imenovanjima, Tegeltija je kazao da su konkursne procedure i da se zbog toga ovo pitanje nađe na okvirnom dnevnom redu svake sjednice Vijeća ministara BiH.


Tegeltija: Odluku vezivali za odluku Evropske komisije. Argiv

- Očekujem da bi tokom ove sedmice trebali biti postignuti neki detalji u pregovorima među političkim partijama koje čine većinu u Savjetu ministara – kazao je Tegeltija.  

Govoreći o eventualnoj krizi u radu izvršne vlasti u BiH, Tegeltija ističe da svako ima svoje poglede na ovu situaciju.

- Mi smo danas imali preko 70 tačaka, a da je skinuto njih 5 ili 6. Prema tome uspješno radimo, a ključno je pitanje kadrovske politike oko kojeg nema saglasnosti, kao ni po pitanju državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Konsultacije su u toku po ovim pitnajima – poručio je Tegeltija.

Dodao je da na sjednici nije razmatrana odluka o otvaranju granica BiH, jer takva odluka nije donese u institucijama EU.

- Odluka je bila pripremljena, ali o njoj nismo raspravljali. Imamo jasan dogovor, a to je da nećemo otvarati granice prema državljanima EU i da procedure ostaju do daljnjeg. Mogu da izrazim svoje nezadovoljstvo zbog toga što se BiH nije našla na listi zemalja čiji državljani mogu da uđu u države EU bez bilo kakvih ograničenja. Smatramo da BiH ispunjava sve kriterije. Našu odluku revidirat ćemo za dvije sedmice, aponašat ćemo se isto tako kako i oni tretiraju naše građane. Razumijemo potrebe i privrede, ali moramo imati odnose iste onakve kakve oni imaju prema nama – naglasio je Tegeltija.

Na pitanje o imenovanju direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH, tegeltija kaže da je i to pitanje do seta imenovanja koje treba da uradi Vijeće ministara. 

Govoreći o formiranju ekspertnog tipa za pitanje Trgovske gore, Tegeltija je kazao da su svi u Vijeću ministara iskazali svoje nezadovoljstvo jer je ta tačka skkinuta sa dnevnog reda današnje sjednice. 

- Mislim da je to veliki nesporazum i da je ministrica Turković dobila nekompetentno mišljenje određenog broja ljudi, jer apsolutno je neophodno donijeti tu odluku. na taj način stvaramo pretpostavku da BiH može zaštiti prava svojih građana. Nadam se da će ovaj nesporazum biti riješen do sljedeće sjednice Savjeta ministara - pojasnio je Tegeltija.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.