SASTANAK S GRUBEŠOM

Satler: Strategija o ratnim zločinima veoma je važna Evropskoj uniji

Naglašena potreba da se usvoji Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina

A. J. / Avaz.ba

30.6.2020

Sastanku prisustvovala i Kavalec. Ministarstvo pravde BIH

U Sarajevu je danas održan sastanak ministra pravde BiH Josipa Grubeše, šefice OSCE-a u BiH Ketlin Kavalec (Kathleen Kavalec), ambasadora Evropske unije u BiH Johana Satlera (Johann Sattler) i šefice ureda za vladavinu prava Margrit Prins (Margriet). 

Razgovaralo se o 14. prioriteta Evropske unije te je ponovno pokrenuto pitanje nužnosti usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, kao i izmjena u Zakonu o VSTV-u, te u Zakonu o sukobu interesa u institucijama BiH.

- Ministarstvo pravde BiH na čijem sam čelu, učinilo sve što je od njega traženo za otklanjanje, navodnih, nedorečenosti u materijalu Radne skupine, zbog čega stvarno ne znam što se više može osporavati. Međutim, i dalje se osporava - kazao je Grubeša komentirajući neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina.


Sastanku prisustvovala i Kavalec. Ministarstvo pravde BIH

Satler je istakao da je Strategija veoma bitno pitanje Evropskoj uniji, navodeći uz to da je već puno novca utrošeno da se ovo poglavlje zatvori.


Uz poseban naglasak na potrebi da se usvoji Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, na sastanku se razgovaralo o nužnoj izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću koja će stvoriti temelj za uspostavu Jedinice za integritet, te o izmjenama Zakona o sukobu interesa, koje bi se trebale završiti tokom idućeg mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.