REAKCIJA

Turković o Ekspertnoj grupi za Trgovsku goru: Čemu tolika žurba!

Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju plaću i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno

Turković: Jasne procedure. Avaz

M. Aš. / Avaz.ba

1.7.2020

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se danas u vezi sa Trgovskom gorom, lokaciji na kojoj Hrvatska namjerava odlagati nuklearni otpad uz samu granicu sa BiH. Ona je jučer s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara skinula odluku o formiranju Ekspertnog tima, što je izazvalo brojne reakcije.

Turković u reagovanju tvrdi da bi imenovanje Ekspertnog tima za Trgovsku goru dupliciralo već postojeću strukturu koja postoji za ta pitanja u Ministarstvu za vanjsku trgovinu i ekonomska pitanja. 



Turković: Zašto se žuri. Avaz

 - Dodatni angažman 22 osobe koje su već zaposlene, koje primaju plaću i za koje bi se mimo redovnih prihoda posebnom odlukom utvrdila dodatna naknada za njihov rad je neprimjereno u vrijeme kada mnogi nezaposleni nastoje povratiti svoja izgubljena radna mjesta i s pravom očekuju podršku države u tom nastojanju. Važno je napomenuti da već postoji oformljena Radna grupa ("Službeni glasnik BiH" 28/16), da je na prijedlog ministra Košarca Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o imenovanju Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora (21.05.2020), da uz Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa djeluje i Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, i da se sada nastoji da se osnuje Ekspertna grupa od 22 člana, a najavljeno je i osnivanje Pravno savjetodavne grupe i sve to uz dodatno plaćanje za obavljanje istih poslova - rekla je ona.

Kako je pojasnila, uz to, u materijalima za sjednicu povodom ove tačke dnevnog reda je nedostajalo obavezno mišljenje Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

 - Sve se pravdalo žurbom! U čemu je tolika žurba ako Republika Hrvatska još nije usvojila niti jedan službeni akt koji se tiče okoliša na lokalitetu Trgovska gora, a koje je po međunarodnom pravu dužna dostaviti našoj zemlji na usaglašavanje. Postavlja se pitanje pa što će nam raditi sva ta tijela koja imamo ako mi nastavimo sa formiranjem i plaćanjem novih i novih komisija kojima ćemo davati različita imena? Nije li došlo vrijeme da počnemo da se odgovornije ponašamo prema limitiranim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju? - dodala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.