AFERE

Agencija za lijekove šuti: Hodžićevih 20 respiratora već mjesec na Aerodromu Sarajevo

Da bi se okončao carinski postupak uvoza 20 respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali iz ove agencije izbjegavaju odgovore

M. Aš. / Avaz.ba

Respiratori stigli 27.maja

Foto: Avaz


Dvadeset respiratora koje je "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića uvezla 27. maja iz Kine u BiH i dalje se nalazi na Aerodromu Sarajevo.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Ratko Kovačević, portparol UIOBiH. Tačnije, ovih 20 preostalih respiratora je skladišteno već mjesec i, kako stvari stoje, nepoznanica je kada će biti izmješteni.

Da bi se okončao carinski postupak uvoza 20 respiratora, čeka se dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao nam je Kovačević.

No, ova dozvola još nije odobrena "Srebrenoj malini". Ova firma nedavno je platila PDV za uvoz u iznosu od 265.131,19 KM. Ranije je uzvezeno 80 respiratora i oni su skladišteni na prostoru Federalne uprave civilne zaštite, gdje također stoje mjesecima i nikada nisu podijeljeni bolnicama.

  • Zolak: bez odgovora

    Zolak: bez odgovora

    Foto: Avaz


Kada su u pitanju Agencija za lijekove i njen direktor Aleksandar Zolak, on je postao osumnjičeni u aferi "Respiratori" zajedno s Fadilom Novalićem, Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom. Zbog osnova sumnje da je nezakonito izdao dozvolu za uvoz ove opreme određene su mu mjere zabrane komuniciranja sa svjedocima i suosumnjičenima.

No, već danima čekamo odgovore iz ove agencije da li su "Srebrenoj malini" dali novu dozvolu, jer je prvoj istekao jednomjesečni rok.

Čekamo ih skoro 15 dana.

Tužilaštvo BiH za to vrijeme vodi istragu oko nabavke i uvoza 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM. Istraga je nedavno proširena i saslušava se veliki broj svjedoka.

Više o temi Respiratori

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na