REAKCIJE

Raguž poručio Vijeću ministara: Zemljama EU sigurno se „gaće tresu“ od vaše odluke

Turizam je na koljenima, a vi zabranjujete ulazak u BiH državljanima EU, poručio Raguž

Raguž: Malo više se naljutite. Arhiv

Avaz.ba

1.7.2020

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž pozvao je hrvatske predstavnike u Vijeću ministara, koji su zajedno sa ostalim ministrima jednoglasno podržali odluku o zabrani ulaska stranaca, da posjete Čitluk, Međugorje, Mostar i ostala hercegovačka središta koja su ekonomski na koljenima zbog onemogućavanja dolaska gostiju.

Raguž podsjeća da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio kako je „stav svih ministara da se na odluku EK da EU ne otvori granicu prema BiH odgovori recipročno, da se do daljnjeg zatvore granice za državljane EU“.

-Zemljama EU se sigurno „gaće tresu“ od ove odluke - komentira Raguž.

On navodi da su zbog dva mjeseca proglašene prirodne nesreće zbog koronavirusa na koljenima ekonomija hercegovačkog kraja, koji živi od turizma, proizvodnje i prodaje vina, hotelijere, mostarske trgovine suvenirima itd..

-Suluda i suicidalna odluka Vijeća ministara da se zatvore granice za državljane EU cijeli ovaj sektor bi mogla u potpunosti eutanazirati - smatra Raguž.

Mišljenja je da je dovoljno sagledati i izračunati posljedice koje je odluka Andreja Plenkovića i Davora Božinovića o dvije sedmice samoizolacije na međugorsku obljetnicu štete nanijela Međugorju, Čitluku i Mostaru.

-U samo 24 sata ekonomske štete zbog otkazanih aranžmana, dolaska hodočasnika iz Hrvatske mjere se milijunima izgubljenih KM. Zamislite koje su štete zbog otkazivanja aranžmana iz Poljske, Slovačke, Italije, Njemačke i drugih zemalja tijekom lipnja, srpnja i možda kolovoza, saopćeno je.

Raguž je pozvao hrvatske ministre u Vijeću ministara BiH da se “malo više naljute”.

-Ovim putem pozivamo hrvatske predstavnike u tijelima državne vlasti, a osobito ministre u Vijeću ministara da se, po uzoru na svoga predsjednika, malo ili malo više naljute i spuste se na zemlju gdje žive ljudi kojima plaća i beneficije nisu po definiciji osigurane, ljude koji žive od svoga rada i truda. Pozivamo da isposluju ukidanje za ekonomiju suicidalne mjere zabrane ulaska državljana EU u BiH - napisao je Raguž.

Ukoliko se obistine Tegeltijini navodi kako će se tek za dvije sedmice razmatrati eventualno ukidanje ove odluke, mišljenja je Raguž, hotelijeri, hercegovački vinari, trgovine suvenirima iz Starog grada u Mostaru i svi oni koji žive od turizma, osobito ljeti, su osuđeni na propast.

-Lipanj i srpanj, uz kolovoz, su mjeseci kada cijeli ovaj tržišni segment uprihoduje materijalnih sredstava za cijelu godinu i od toga živi. Ukoliko im se to onemogući, osuđeni su na propast, navedeno je u priopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.