IZMJEŠTANJE KONTAKT TAČKE ZA SARADNJU S EUROPOL-OM

Čampara: Povukli smo potpis jer se Jović nije konsultirao s nama

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić službenim aktom je obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH, Delegaciju EU u BiH, SIPA-u, sve MUP-ove te niz policijskih agencija i drugih institucija o ovom aktu

Čampara: Pojasnio razloge povlačenja potpisa sa sporazuma. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

1.7.2020

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić službenim aktom je obavijestio Ministarstvo sigurnosti BiH, Delegaciju EU u BiH, SIPA-u, sve MUP-ove te niz policijskih agencija i drugih institucija u vezi s premještajem kontakt tačke za saradnju s Evropskom policijskom službom (EUROPOL).

To je uslijedilo nakon što je zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović donio službenu instrukciju kojom izmješta kontakt tačku za saradnju BiH s EUROPOL-om iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo sigurnosti BiH.

U svom dopisu institucijama Vilić napominje da ova instrukcija Ministarstva sigurnosti BiH, kako u pravnom tako i u sadržajnom smislu, ne može biti prihvaćena. On napominje da sporazum o uspostavi zajedničke kontakt tačke za BiH iz maja 2018. nisu nikada potpisale sve strane nadležne po Aneksu II tog sporazuma o strateškoj saradnji s EUROPOL-om te samim time nije stupio na snagu, zbog čega nisu ispunjeni uvjeti za njegovu provedbu. Tako, navodi, nije stvoren pravni osnov ni za donošenje ove instrukcije.

Dopis Mirsada Vilića. Avaz

Zbog toga je i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova s ministrom Aljošom Čamparom na čelu povuklo svoj potpis sa sporazuma o uspostavi zajedničke kontakt tačke i o tome je obavijestilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Time se svaka dosadašnja akivnost na uspostavi zajedničke kontakt tačke, kao i instrukcija stavljaju van snage.

Za "Avaz" je ministar Čampara objasnio zašto se odlučio na taj korak te kako je došlo do ovoga.

- Prvo, mi smo povukli potpis sa sporazuma zato što je zamjenik ministra sigurnosti unilateralno donio takvu instrukciju bez ikakvih konsultacija s nama, odnosno s drugim učesnicima koji su potpisali sporazum. Inače, sporazum nikada nije stupio na snagu zato što jedan broj ministara i komesara nije stavio svoj potpis. Tako da nije ni zaživio. Mislim da je rok istekao, ali se radi o tome da zamjenik ministra sigurnosti to sigurno nije mogao uraditi na ovakav način bez konsultacija, samim tim što sporazum nije ni stupio na snagu. Mislim da je on iskoristio ovaj vakuum kada je gospodin Fahrudin Radončić podnio ostavku i nema razloga da on to radi u ovom trenutku na ovakav način. Mislim da je sasvim normalno da se sačeka novi ministar sigurnosti i da onda sve stvari riješimo zajednički, sa svim učesnicima sporazuma, ali i da vidimo hoće li ove druge policijske agencije, koje nisu stavile svoj potpis do sada, prihvatiti takvu vrstu sporazuma - kazao je Čampara.

Dopis Aljoše Čampare. Avaz

Dodaje da su i ranije bili problemi s kontakt tačkom.

- U svakom slučaju mislim da bi najbolje bilo da ona bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, ali kolege iz RS su se bunile protiv toga pa je bilo doneseno kompromisno rješenje da to bude u Ministarstvu sigurnosti, u posebnom odjelu za međunarodnu saradnju. S obzirom na to da sporazum nikada nije zaživio, zamjenik ministra nije mogao djelovati na ovakav način. Mislim da svi trebamo imati dobru saradnju. Za državu BiH vrlo je bitno da imamo dobru saradnju s EUROPOL-om i mislim da nikad nismo trebali imati ni bilo koju vrstu nerazumijevanja između naših policijskih agencija. Trebamo svi učiniti maksimalni napor da prevaziđemo razlike, da imamo normalnu saradnju i normalnu kontakt tačku i da svog agenta pošaljemo gore. Mislim da je to u svačijem interesu, i BiH, svih policijskih agencija u BiH, a svakako i samog EUROPOL-a - ističe Čampara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.