NESUGLASICE U VIJEĆU MINISTARA BIH

Grubeša demantira Tegeltiju: Nismo razmatrali odluku o uvođenju recipročnih mjera Evropskoj uniji

Grubeša: Iskonstruirana i plasirana neistina. Arhiv

Avaz.ba

1.7.2020

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša reagirao je na saopćenje predsjednika Hrvatske Republikanske stranke (HRS) Slavena Raguža, koji je prozvao hrvatske predstavnike u Vijeću ministara BiH i od njih zahtijevao da traže ukidanje zabrane ulaska stranaca u BiH.

Grubeša je naglasio da je HRS, citirajući izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, plasirao netačnu informaciju da su hrvatski ministri glasali za zabranu ulaska državljana Evropske unije u BiH, prenose mediji.

- Razlog osvrta je, zapravo, reakcija na dio teksta u kojem se citira izjava predsjedatelja Vijeća ministara, gospodina Tegeltije, u kojem stoji da "je stav svih ministara da se na odluku EK odgovori recipročno“ i u tom kontekstu iskonstruirana i plasirana neistina HRS-a da su hrvatski predstavnici u Vijeću ministra jednoglasno podržali zabranu ulaska stranaca u Čitluk, Međugorje i Mostar - rekao je Grubeša.

Tegeltija: Izjavio da svi ministri imaju zajednički stav. Arhiv

Ministar pravde BiH pojasnio je u izjavi za HMS da se takva vrsta odluke uopće nije našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara.  Istaknuo je i da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija dezavuirao javnost svojom izjavom.

- Predsjedatelj Vijeća ministara, gospodin Tegeltija, može jedino govoriti u svoje ime ili, eventualno, o stavovima stranke iz koje dolazi, a u ime ostalih ministara samo u situaciji kad je neki materijal bio razmatran i usvojen na Vijeću ministra, što u konkretnoj situaciji nije slučaj te smatramo da se na ovaj način nepotrebno dezavuira javnost u ovom složenom i teškom vremenu.

Stajališta smo da se svi trebamo držati u okviru mandata i legitimiteta koji imamo, što će za sveukupnu situaciju biti od koristi - rekao je Grubeša za HMS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.