SARADNJA ARHIVA BiH I JEVREJSKE ZAJEDNICE

Projekt "Historija Jevreja u BiH" realizira se 120 godina nakon javljanja ideje

Projektom će se istražiti doprinos Jevreja kulturnom, historijskom, arhitektonskom i privrednom razvoju BiH

Avaz.ba / Fena
02.07.2020 14:37

Sporazum potpisali direktor i predsjednik dvije institucije Jakob Finci i Saša Klepić

Foto: Fena

Sporazum o saradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu potpisali direktor i predsjednik te dvije institucije Jakob Finci i Saša Klepić. 

Zahvaljujući Sporazumu, Jevrejska zajednica imat će olakšan pristup pronalaženju i sistematizaciji fondova koji se odnose na dugogodišnju historiju Jevreja u BiH.  To je i prvi korak ka realizaciji projekta "Historija Jevreja Bosne i Hercegovine" kojim će se istražiti doprinos Jevreja kulturnom, historijskom, arhitektonskom i privrednom razvoju BiH.  

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Taiber podsjeća da Jevrejska zajednica već duže vrijeme planira pisanje historije o bh. Jevrejima.

- Neki prvi pokušaji su bili prije 120 godina. Od tad su se mnoge stvari desile, a postao je i značajniji udio Jevreja u razvoju BiHu periodu između dva svjetska rata - istaknuo je on.

  • Saša Klepići iJakob Finci
    Saša Klepići iJakob Finci Foto: Fena

Tauber je naveo da je i 1955. godine također bio pokušaj da se oformi jedan tim koji bi radio na projektu historije Jevreja te smatra da je došlo krajnje vrijeme za realizaciju tog projekta. Urađena su i mnoga značajna istraživanja, izišle su studije o Jevrejima u BiH, građa je bogatija i digitalzovana, što sve olakšava budući proces rada.

- Projekt smo zamislili da traje između pet i deset godina. Jedan od prvih poteza je potpisivanje sporazuma ne samo sa Arhivom BiH, već i raznim arhivima u BiH - kaže Tauber. 

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci istakao je da Jevrejska zajednica i Arhiv BiH imaju dugu i uspješnu saradnju.

- Ovaj Sporazum bi trebao olakšati naš zajednički rad na izradi istorije Jevreja u Bosni i Hercegovini, jer nakon punih 450 godina života u ovoj zemlji ostalo je dosta tragova jevrejskog boravka ovdje, ali mislimo da se to treba sistematizirati. To treba uobličiti u jednu studiju i zato nema boljeg partera od Arhiva BiH koji čuva sve ono što je naša pisana baština - ustvrdio je Finci. 

Direktor Arhiva BiH Saša Klepić naglasio je također značaj saradnje te dvije institucije.

- Naše je zadovoljstvo što smo dio ovog projekta koji počinje. Naravno da ćemo kao Arhiv Bosne i Hercegovine učestovati skupa s Jevrejskom zajednicom na jednom i više projekata gdje će se obrađivati građa o djelovanju Jevreja u BiH - smatra direktor Arhiva BiH, dodavši da će Sporazum formalizovati već postojeću saradnju.

Komentari

NA VRH