NAKON PODNOŠENJA PREKRŠAJNE PRIJAVE

Đulić: Očekivao sam to, jasno je da se radi o političkom pritisku

Navodi se da se čelnici SABNOR-a BiH nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba civilne zaštite kao i da nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita

Đulić: Sve za što nas terete nije tačno. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

2.7.2020

Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, kazao je za „Avaz“ kako je očekivao da će protiv njega i Nijaza Skenderagića, potpredsjednika SABNOR-a, biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Naime, čelnici SABNOR-a su obaviješteni da je Druga policijska uprava policijske stanice Centar podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu od 1941. do 1945. godine, koja je održana 16. maja u Sarajevu (Marijin dvor), u vrijeme održavanja Mise za Blajburg u Katedrali u Sarajevu.


Postupiti pravično

- To sam očekivao odmah nakon što nas je policija pozvala na saslušanje i sasvim je jasno da se radi o političkom pritisku i da su, zapravo, određene političke strukture podlegle pritisku.

Vjerujem da ovo na sudu ne može proći i da će pravosuđe postupiti pravično, odnosno, da će ovu prijavu odbaciti ili presuditi u našu korist, jer, naprosto, sve za što nas terete nije tačno - ustvrdio je Đulić.


Skenderagić: Pokrenut postupak. Arhiv

Skenderagić i Đulić se terete za narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju.

Navodi se da se oni nisu pridržavali važećih naredbi Federalog štaba civilne zaštite koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance, kao i što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.


Zaštitna mjera

- Mi narod nismo ni zvali u Titovu ulicu, mi smo narod pozvali na Marijin dvor i tu je sve bilo kako treba. Kuda su ljudi poslije otišli, mi to nismo mogli kontrolisati, a na koncu tu je bila policija, pa što oni to nisu spriječili - iznio je Đulić.

Također, u zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa zakonom.

Đulić je, podsjetimo, u vezi ovog događaja prije devet dana saslušan u prostorijama Policijske uprave Mostar, a Skenderagić dan ranije u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.