DAO ŽIVOT ZBOG NEPRAVDE KOJA JE UČINJENA BIH

Aleksander Langer - političar i novinar koji je zbog Bosne otišao u smrt

Od 1992. je svu svoju energiju, znanje, kontakte i utjecaj posvetio BiH i uspostavljanju pravednog i trajnog mira u ovoj zemlji

Langer otavio poruku: "Bosnu su ubili, odlazi i Alex". Arhiv

Avaz.ba

3.7.2020

Na današnji dan prije 25 godina, 3. jula 1995. godine na domak Firence nasilno je napustio ovaj svijet i otišao na bolji Aleksander Langer (Alexander), italijanski novinar, pisac, mirovni aktivista, ali prije svega čovjek.  

Otišao je na bolji svijet jer nije mogao više trpiti ovosvjetski zločin nad Bosnom i Hercegovinom, zločin nad najhumanijom egzistencijom jednih sa drugim, ne jednih pored drugih. Aleks je svojom največom žrtvom opomenuo ono malo moralnog svijeta da se država BiH kontinuirano uništava.

Od 1992. je svu svoju energiju, znanje, kontakte i utjecaj posvetio BiH i uspostavljanju pravednog i trajnog mira u ovoj zemlji. Kada se uvjerio da se stvarni interesi velikih i moćnih ne žele primaknuti ciljevima njegove mirotvorne bitke, nije više mogao. Odlučio je otići s ovog svijeta.

Na ceduljici na kojoj je hrabro obrazložio vlastitu presudu i najtežu kaznu, je poručio: „Molim vas oprostite mi, ali ja više ne mogu. Bosnu su ubili, odlazi i Alex“.

U BiH danas, nažalost, rijetko ko zna ko je bio Aleksander Langer, čovjek koji je dao život zbog nepravde koja je tokom rata učinjena našoj zemlji. Istovremeno Aleksova žrtva je opomena svijetu da bez slobodne, jedinstvene, nezavisne, suverene države Bosne i Hercegovine nema slobodnog i demokratskog svijeta. Aleks zaslužuje mnogo više od prijatelja ideje Bosne i bosanskog duha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.