PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Odgovornost triju naroda je da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja BiH

Hrvatska želi da ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti na temelju Ustava BiH, kaže Plenković

Plenković: Odgovornost triju naroda je da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

3.7.2020

Izbori dolaze u trenutku kada je Hrvatska završila prvo predsjedanje Vijećem Evropske unije, ali i u vremenu kada se sve zemlje, pa i Hrvatska, bore sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa.  

Aktuelni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković u intervjuu za Večernji list, između ostalog, govorio je i o odnosu susjedne zemlje prema Bosni i Hercegovini.

- Hrvatska želi da ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti na temelju Ustava BiH. Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivan narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene Izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena, i tu temu uvijek ćemo podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među trima narodima. Naša poruka svim političkim akterima u BiH je da prepoznaju šansu otvaranja evropske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Evrope prema članstvu u EU. Zato je važno da Bosna i Hercegovina ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija - kazao je Plenković. 

Kako je naveo, „Hrvatska je više od bilo koga drugog na tijelima Evropske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju naroda u BiH“.


Plenković: Naša je trajna obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata. Arhiv

- Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi jamčili stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih. Politika Hrvatske nikad nije bila da se miješa u bosanskohercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njezinih građana – poručio je Plenković. 

Poručio je da će „pitanje položaja Hrvata u BiH HDZ-u će uvijek biti tema od vitalnog hrvatskog interesa“.

- Naša je trajna obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata te da Hrvati, kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH, budu legitimno i adekvatno zastupljeni u svim institucijama. SDP je pokazao što misli o Hrvatima u BiH i našim državljanima u iseljeništvu 2010. godine kad su političkom ucjenom fiksirali dijaspori tri zastupnika u Saboru i glasovanje u diplomatskim predstavništvima. Svoju nezainteresiranost za položaj Hrvata u BiH nisu promijenili, a to se vidjelo i prigodom rasprave i glasovanja o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH te europskom putu BiH, koju je HDZ-ova parlamentarna većina usvojila u Hrvatskom saboru 2018. - naveo je aktualni premijer Hrvatske i čelnik HDZ-a Andrej Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.