BH TELECOM – ZA BH TURIZAM

Aj, kolika je Jahorina planina - uživanje zimi i ljeti

Ljetna sezona nedavno je počela, a Olimpijski centar je za posjetioce pripremio i ove godine nekoliko novih atrakcija, u kojima će od polovine jula moći uživati djeca i odrasli

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

3.7.2020

Ljepote Jahorine - Avaz
Jahorina: Ljetna sezona nedavno je počela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Moja priča. Bh telecom

O ljepoti i moći koju je priroda podarila olimpijskoj ljepotici Jahorini govore i stihovi stare narodne pjesme "Kolika je Jahorina planina, siv je soko preletjeti ne može. A kamoli dobar junak na konju", koju je davne 1935. godine u knjizi "Kroz planine BiH" zapisao Jovo Popović.






Šumska šetnja

Ljetna sezona nedavno je počela, a Olimpijski centar je za posjetioce pripremio i ove godine nekoliko novih atrakcija, u kojima će od polovine jula moći uživati djeca i odrasli.

U svakom slučaju Jahorina nudi dosta toga u vrućim ljetnim danima, a osim zabavnog sadržaja, za ljubitelje prirode tu su i planinske staze. Šetnja kroz šumu definitivno prija, a uz to se može brati i razno ljekovito bilje, kojim su jahorinske padine veoma bogate.

U narodu kruži priča da je prvi naziv Jahorine bio je Javorina te da je ime dobila po drvetu planinskog ili grčkog javora, čije je najsjevernije stanište ova planina, a da se naziv Jahorina počeo koristiti za vrijeme turske okupacije. Drugo vjerovanje kaže da je jedan češki lingvista i botaničar, zapisujući detalje o planini, pogrešno napisao naziv. Umjesto Javorina, čuo je Jahorina, te je taj naziv ostao do danas.



Do vrha

Dužina masiva, koji pripada dinarskom planinskom sistemu, iznosi 25 do 30 kilometara, a širina do 15 kilometara. A planinu Jahorinu je, možda, najbolje sagledati i upoznati s njenog najvišeg vrha Ogorjelice, koja se smjestila na 1.916 metara nadmorske visine.

Do "vrha vrhova" uputite se šestosjedom ako želite da "nahranite" čula vida i sluha nepreglednom prirodom i ugodnom tišinom.

Po izlasku iz šestosjeda posjetioce iz cijelog regiona i svijeta čeka raskoš neukroćene prirode. Jahorina se pred vašim pogledom širi u svoj ljepoti koju joj je priroda podarila.

Rukovodstvo Olimpijskog centra ulaže svu snagu da i ljeto na Jahorini postane popularno kao i zimi.

Ovaj projekt promocije domaćeg turizma omogućili su „BH Telecom“ i „Bosnalijek“.



Planinski bob

Od ljetnih sadržaja na Jahorini posjetioci će, između ostalog, moći koristiti planinski bob na šinama dužine 2,5 kilometara. On dostiže brzinu od 40 kilometara na sat i jedan je od deset najvećih u cijeloj Evropi.


Prvo zdravlje. Bosnalijek

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.