APSURDI

Usvojena apelacija: Sud godinu nije vršio kontrolu kućnog pritvora Aliji Delimustafiću

Delimustafića je Kantonalni sud u Sarajevu lani, nakon dvije i po godine provedene u pritvoru pustio da se brani s slobode uz mjere zabrane i kauciju u iznosu od miliona KM

Delimustafić: Kaucija za slobodu. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

3.7.2020

Ustavni sud BiH usvojio je na posljednjoj sjednici Velikog vijeća u Sarajevu apelaciju Alije Delimustafića, bivšeg ministra MUP RBiH koji je optužen u predmetu "Pravda" za nezakonita knjiženja nekretnina u Kantonu Sarajevo, otkriva "Avaz"

Delimustafića je Kantonalni sud u Sarajevu lani, nakon dvije i po godine provedene u pritvoru pustio da se brani s slobode uz mjere zabrane i kauciju u iznosu od miliona maraka.

No, u apelaciji koju je podnio Delimustafićev advokat, Ustavni sud je utvrdio povreda prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi sa pravom na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju za  zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.


Faksimil odluke Ustavnog suda BiH. Avaz

 - Nalaže se Kantonalnom sudu u Sarajevu da odmah u odnosu na apelanta Aliju Delimustafića ispita daljnju potrebu primjene mjera zabrane izrečenih rješenjem od 16. jula 2019. godine. Nalaže se Kantonalnom sudu u Sarajevu da, u skladu sa članom 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda, odmah obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke  - stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Suština navoda iz apelacije odnosi se na činjenicu da nakon donošenja osporenog rješenja, Kantonalni sud nije vršio sudsku kontrolu mjera zabrane izrečenih navedenim rješenjem.

Po rješenju, Suda, kako bi bilo obezbjeđeno da Delimustafić dolazi na ročista, umjesto pritvora, određene su mu mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se apelantu zabranjuje napuštanje boravišta, adrese stanovanja (navedena), bez prethodnog odobrenja suda.

No, u prevodu, Delimustafiću je godinu već određen kućni pritvor, a da niko nije ni provjerao mjere zabrane.

To nam je potvrdio i advokat Ifet Feraget.

 - Sud je po Zakonu dužan svaka dva mjeseca da vrši kontrolu mjera i to nisu radili godinu dana - kaže Feraget.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.